Meg akarta vesztegetni az egyik tanút, de csak halmozta a büntetését

2024. január 15. 09:12 | behir.hu

Hamis tanúzásra felhívás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására tett indítványt egy büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő 54 éves dunaújvárosi nővel szemben, aki a hozzátartozója elleni büntetőeljárásban az egyik tanút le akarta fizetni.

A nő testvérével szemben az Orosházi Járásbíróságon nagyobb kárt okozó csalás bűntette és lopás bűntette miatt volt büntetőeljárás folyamatban. A járásbíróság 2022. augusztus 17-én tartott tárgyalást az ügyben, amelyen hallgatóságként vett részt a terhelt is. Ezen alkalommal, a tárgyalás előtt a bíróság épületének folyosóján, illetőleg a mosdóhelyiségben a terhelt arra próbálta rávenni az alapügy sértettjét, egy orosházi nőt, hogy a vádlottra – azaz a terhelt nő testvérére – nézve kedvező, őt mentő, valótlan tartalmú tanúvallomást tegyen.

Azt szerette volna elérni, hogy a sértett korábbi vallomását megváltoztatva vallja azt, hogy a vádirat szerinti csalás elkövetési tárgyát, a sértett tulajdonát képező gépjárművet a vádlott nem lopta el, hanem azt a sértett kölcsönadta neki, azaz a vádlott nem követett el bűncselekményt. A terhelt nő – miközben a sértetthez beszélt –, megmutatta neki a nyitott táskájában lévő euró bankjegyeket, ezáltal befolyásolási törekvését igyekezett ráutaló magatartásával nyomatékosítani. Ennek ellenére a sértett nő korábbi terhelő vallomását a terhelt befolyásolási próbálkozása ellenére sem változtatta meg, azt fenntartotta és a bíróság előtt feltárta, hogy a terhelt mire akarta rábírni.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL