Meddig kell ébren maradni, ha tudni akarjuk a népszavazás végeredményét?

2016. szeptember 27. 14:25 | Balázs Anett

A szokásosnál várhatóan több lesz az érvénytelen szavazat, ezért nehezebb lesz végeredményt hirdetni, de vasárnap este 10-11-re talán már lesz egy majdnem-végeredmény - hacsak nem lesz szoros – olvasható a Privátbankár.hu oldalán.


Az érvénytelen szavazatok miatt nehezebb lesz összeszámlálni

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint az október 2-ai népszavazás napján este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a leadott szavazatok feldolgozottsága.
Pálffy Ilona hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az érvénytelen szavazatokról szóló vita minden bizonnyal elbizonytalanítja majd a szavazatszámláló bizottságok tagjait a szavazatok összeszámlálásakor, ezért lassulni fog az eredmények megállapítása, mégis arra számít, hogy este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a feldolgozottság állása.
Hozzátette, ha nagyon szoros lesz az eredmény, akkor a külföldről beérkező szavazatok és a levélszavazatok, és az ezekben található érvényes szavazólapok száma akár még a jövő héten is befolyásolhatja a népszavazás érvényességét.


Négy nap múlva kiderül, hány szavazat kell az érvényességhez

Közölte: hétfőn 8 275 145 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, de ez a szám még a halálesetek miatt biztosan változni fog. A népszavazás érvényességéhez az kell, hogy a névjegyzék zárásakor, szeptember 30-án a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint fele érvényesen szavazzon.

Megjegyezte, a névjegyzéket pénteken 16 órakor zárják le és még aznap ki is nyomtatják a helyi választási irodák.
A külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje már lejárt, összesen több mint 11 ezren vetették fel magukat. A legtöbben Londonban szavaznának, de Brüsszel is befért a top 5-be.


Az ellenzéki pártokat nem érdekli?

A szavazatszámláló bizottságokba a frakciók 18 150 delegáltat jelentettek be, az NVI elnöke szerint ez nagyon kevés. Szerették volna, ha több delegáltat bejelentenek, mert így a pártok ellenőrizhették volna a választott szavazatszámláló bizottságok tagjainak munkáját - tette hozzá. A szavazókörök több mint felében egyébként nem lesz ellenzéki párt által delegált szavazatszámláló.

Miről szavazunk?

Emlékeztetőül a kérdés: ,,Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"
A Privátbankár.hu messze nem reprezentatív felmérése jelen állás szerint azt mutatja: válaszadó olvasóik 48 százaléka nem vesz részt a népszavazáson, 11 százaléka részt vesz ugyan, de érvénytelenül szavaz. 38 százalékuk részt vesz és érvényes "nem" szavazatot ad le - ez a 4 százaléknyi "igen" szavazattal együtt sem prognosztizál érvényes népszavazást. 

FEL