Másodszor adják át a közművelődés legrangosabb szakmai díjait

2020. november 9. 07:26 | behir

A Nemzeti Művelődési Intézet november 11-én a Közművelődés és jövőkép XIII. stratégiai konferencia keretében immár másodszor adja át a közművelődési szakterület legrangosabb díjait. A Nemzeti Művelődési Intézet 2019-ben díjakat alapított, amelyekkel a szervezet szakmai megbecsülését kívánja kifejezni azon személyek, szervezetek, közösségek felé, akik kiemelkedő és magas szakmai színvonalú közművelődési, közösségépítő, értékátadó tevékenységet végeznek a szakterületen.

Nagy érdeklődés mellett, kulturális szakpolitikusok, országgyűlési képviselők, megyei és települési vezetők, valamint a közművelődési szakma jeles képviselőinek jelenlétében adták át október 3-án a Kárpát-medencei közművelődési feladatellátás új központját, a Nemzeti Művelődési Intézet székházát Lakiteleken.

A székházátadást követően, első nagyrendezvényként, november 11-én rendezi meg a Nemzeti Művelődési Intézet a „Közművelődés és jövőkép” címmel meghirdetett XIII. stratégiai konferenciáját a Kárpát-medencei együttműködések erősítése, valamint a közművelődés stratégiai jövőképén megvitatása érdekében. A stratégiai konferencia kiemelt programeleme a díjátadó ünnepség.

A Nemzeti Művelődési Intézet a közösségi művelődés országos módszertani háttérszervezeteként kiemelten fontosnak tartja a közművelődési szakemberek minél szélesebb körű elismerését, ezért 2019-ben több szakmai díj alapításával csatlakozott a közművelődési kitüntetések rendszeréhez, ezzel az állami kitüntetések után a szakma legrangosabb díjait alapította meg.

A november 11-én, közel 150 szakember részvételével megrendezendő szakmai tanácskozáson második alkalommal adják át a Nemzeti Művelődési Intézet által alapított díjakat.

A Nemzeti Művelődési Intézet korszakalkotó, a közösségi művelődés alapjait megteremtő szakemberekről nevezte el elismeréseit, olyan személyekről, akik életművükkel kulturális szakemberek generációinak mutattak utat, s tevékenységükkel hozzájárultak a szakma fejlődéséhez.

„Illyés Gyula közművelődési életműdíj”: azoknak a közösségi művelődés területén dolgozó szakembereknek adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel a helyi társadalom életerejének erősödéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez meghatározóan hozzájárulnak, mintegy életmű-elismerésként.

„Beke Pál-díj”: azoknak a helyi értékek feltárásával, a helyi közösségek megerősítésével foglalkozó szakembereknek adományozható, akik kiemelkedően hozzájárulnak a helyi és nemzeti öntudat erősítéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez.
Durkó Mátyás-díj”: azoknak a művelődéskutatás területén tevékenykedő szakembereknek adományozható, akik a szakterületen olyan eredmények felmutatására képesek, amelyek segítik a szakterület integrációját a tudományos közéletbe, illetve a felsőoktatásba, valamint hozzájárulnak a tudományos utánpótlás fejlesztéséhez.

„Karácsony Sándor-díj”: azoknak a fiatal szakembereknek adományozható, akik kiemelkedő eredményekkel alkalmassá teszik fejlesztő tevékenységük adaptálását, elterjesztését.

„Közösségeket Támogató Önkormányzat Díj”: azoknak az önkormányzatoknak adományozható, amelyek jelentős mértékben támogatják a településükön működő közösségeket, valamint példaértékű szerepet vállalnak a közösségeik megerősítésében, fejlesztésében, a közösségeikkel történő együttműködésben, és új közösségek létrehozásában.

„Közösségépítő Önkéntes Díj”: azoknak a közösségi művelődésben tevékenykedő, aktív önkénteseknek adományozható, akik példaértékű, alulról jövő kezdeményezéseket generálnak, mentorálnak, előremozdítva a társadalmi aktivitást és megerősítve a helyi identitástudatot.

„Közművelődést Támogató Díj”: annak a nem közművelődési munkakörben dolgozó külsős szakembereknek ítélhető oda, aki szakterületén elkötelezett, precíz, pontos munkájával, megoldási javaslataival támogatja a közművelődési feladatellátás hatékony megvalósulását.

A díjátadáson többek között jelen lesz:

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke,
Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanád Egyházmegye megyéspüspöke,
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke,
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár,
Halász János és L. Simon László országgyűlési képviselők,
V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az Illyés Gyula közművelődési életműdíj kitüntetettjét Illyés Mária, Illyés Gyula háromszoros Kossuth-díjas magyar költő, író, drámaíró, műfordító lánya videóüzenetben köszönti.

A stratégiai konferenciát és díjátadót a Nemzeti Művelődési Intézet az érvényes egészségbiztonsági szabályok figyelembevételével, a legnagyobb körültekintéssel szervezi meg:

• A megfelelő távolság tartását a Lakodalmas Ház tágas terei biztosítják.
• Az eseményen szájmaszk viselése kötelező.
• A rendezvény előterében érintésmentes kézfertőtlenítő állomások várják a résztvevőket.
• A résztvevők számát 150 főben maximalizálták (Az eseményregisztráció néhány nap alatt elérte a létszámkorlátot, ezért a regisztrációt már lezárták!!!).
• Mindazok számára, akik a létszámkorlátozás miatt nem lehetnek ott személyesen, a díjátadóünnepség valós idejű online közvetítésként 2020. november 11-én, szerdán 11.30-12.00 között az

" target="_blank" rel="noopener">alábbi online felületen lesz elérhető.

 

További programok »

Kultúra

Jól teljesítettek a magyar fotósok a nemzetközi versenyen

A Vad Művészet - Az év természetfotósa (WildArt Photographer of the Year) verseny legújabb fordulóján ezüstérmes lett a magyar Kércz Tibor képe, de több hazánkból származó fotóst is kiemelt a zsűri. Az idén indított pályázatnak tíz köre lesz, a mostani volt az ötödik.
08:26
FEL