Második felvonás a határvadász-képzésben

2016. november 29. 17:38 | Laczkó Viktória

A határvadász-képzés második ütem 2016. november 28-án indult 8 képzési helyen, 11 tancsoportban 326 fő részvételével, a hallgatók közül 281 férfi, 45 nő. A őr-járőrtárs oktatás huszonhat fővel indult el orosházn. A hivatalos megnyitón Pigler István r. ezredes biztatónak nevezte az eddigi tapasztalatokat. 

A 2016. november 28-ai országos adatok alapján 2016. augusztus 25. óta összesen 2 361 fő nyújtott be a határvadász-képzésre pályázatot. Ezek feldolgozása, illetve a jelentkezők felvételi eljárásra történő ütemezése folyamatos. A második ütemben érvényes pályázatot benyújtó 1 086 fő jelentkező közül 991 fő kezdte meg a felvételi eljárást. Átlagéletkoruk 27,8 év.

Békés megyében november első hetében hatvanhárman álltak állományba, a második ütemben huszonhatan kezdték meg tanulmányaikat. 

A képzés második ütemének megnyitóján elhangzott: biztatóak az eddigi tapasztalatok a képzéssel kapcsolatban.

A leendő határvadászokat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei oktatják. A jelentkezőket többlépcsős felvételi eljárás után választották ki. - Nagyon komoly orvosi vizsgálatok voltak, a fizikai felmérő és a pszichológiai alkalmassági, ahol oda kellett figyelni - mondta az egyik hallgató, Murvai Anita. 

A kihelyezett iskolarendszeren kívüli őr-járőrtárs szakképzés kezdetén két hónapos elméleti és gyakorlati oktatáson vesznek részt a jelentkezők, ahol a legalapvetőbb rendőri ismeretek sajátítják el magas óraszámban.

- A következő lépcsőben hivatásos állományú rendőr őrmesterekké válnak, ez a képzés első két hónapját követően valósul meg, tehát akik novemberben kezdték a képzést már januárban hivatásos rendőrökké válnak és így folytatják ezt a képzést - fogalmazott dr. Vargáné dr. Szombati Andrea r. őrnagy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

A második képzési időszakban őr-járőrtárs rész-szakképesítést szerzett hivatásos állományú rendőrök júniustól a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályai állományában, járőrvezető irányítása mellett őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak majd végre.

FEL