Második barokk varázs az Orfeo Zenekarral

2016. március 23. 10:00 | Mikóczy Erika

Barokk muzsikával folytatódott a Filharmónia bérletes koncertsorozata, mégpedig az idei évad csemegéjeként - historikus előadásban. A fellépő zenekar Magyarország legjelentősebb régi zenei együttese, az Orfeo Zenekar volt.

A historikus előadói mozgalom célja a régi zene korhű megszólaltatása, eredeti hangszereken. Ezzel az újszerű hangzásvilággal a csabai közönség a tavalyi évadban találkozhatott először. A Barokk varázs elnevezésű koncert akkor minden szokatlanságával együtt (emlékezzünk csak a kontratenor énekesre, amint régi kosztümben el is játszotta az áriákat!) nagy sikert aratott, hiszen megmutatta a barokk zene szenvedélyességét.

Az Orfeo Zenekar Bach és Vivaldi hangszeres zenéjéből adott reprezentatív válogatást. Az együttest a csembaló mellől (is) vezető Vashegyi György kommentárjai a népszerű darabokat a historikus szemszögéből mutatták be. Az est sztár szólistája Simon Standage volt, akit a 17-18. századi zene angol specialistájaként tartanak számon. Az utóbbi években a magyar zenei élet rendszeres résztvevője, mint az Orfeo Zenekar koncertmestere. Bach a-moll hegedűversenye és a h-moll szvit (szóló: Balogh Vera) sokunk kedvenc darabja. A megszokott telt hegedű- és fuvola szólókkal a fülünkben, némi hiányérzetet keltett az halk, fátyolos régihangszer-hang, amely nem emelkedett ki a zenekarból.  A régi hangszerek hangerejüket (de nem hangszínüket!) tekintve elmaradnak a ma használatosak mellett. Megtudhattuk, hogy S. Standage hangszere még a hegedűk nagy átalakítása előtti időkből származik. Ezek az átalakítások pedig mindig a nagyobb, teltebb hangzás érdekében történtek. Bach idejében nem voltak nagy hangversenytermek sem!

A műsor második felében elhangzó Négy évszak, Vivaldi remeke viszont akusztikailag sem hagyott kívánnivalót maga után! Fergeteges muzsikálást hallhattunk, lenyűgöző virtuozitással, ezernyi színnel és a legteljesebb összhangban.   

Kisné Farkas Gabriella

FEL