Másodfokú hőségriasztás vasárnapig

Megérkezett a kánikula Békés megyébe is.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján csütörtöktől vasárnap éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki. Békéscsabán napközben a legmagasabb hőmérséklet 30 és 35 fok között alakult. A hőségben sokan választották az Árpád fürdőt kikapcsolódásként, akik nem strandoltak, a Csabagyöngye Kulturális Központ előtti párakapunál frissülhettek fel.

A Korzó téren egy átlagos hétköznaphoz hasonlóan nagy volt a forgalom, annak ellenére, hogy beköszöntött a hőség, mindenki intézte ügyes-bajos dolgait. Már az elmúlt hétvégén is megérkezett a jó idő, azonban az eső és vihar törte meg ezt az időszakot. Csütörtöktől azonban már másodfokú hőségriasztás van érvényben.

– Párás a levegő, nem tudjuk úgy leadni a hőt, mint normál esetben, és a hirtelen jött meleg az esős időszak után talán egy kicsit jobban igénybe veszi a szervezetünket. Azért kell erre nagyon odafigyelni, különösen a krónikus betegek, idősebbek vagy gyermekek esetében, mert ők nem biztos, hogy megfelelően tudják jelezni, hogy a szervezetüknek folyadékra van szükségük – emelte ki Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese.

A szakemberek a következő napokban arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék a magas koffein- és cukortartalmú italok, illetve zsíros ételek fogyasztását, valamint lehetőség szerint 11 és 15 óra között keveset tartózkodjanak a tűző napon.

– Sokat iszunk természetesen, próbálunk ásványvizet, strandra járunk, próbáljuk egy kicsit hűteni magunkat – fogalmazott egy édesapa, aki a kislányával sétált a városban.

A békéscsabai hőségben sokan választották az Árpád fürdőt kikapcsolódásként. A pihenés mellett szintén oda kell figyelni arra, hogy a strandolók a nagy hőségben elkerüljék a rosszullétet.

– Parancsnoknak kell lenni, mert tegnap leégett mindkét gyerek és most ki van adva parancsba: vagy a hűvösben maradnak, vagy nem jövünk, lehet választani – hangsúlyozta egy idős hölgy, aki az unokáival érkezett a fürdőbe.

Akik nem strandoltak, azok a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt felállított párakapunál frissülhettek fel. A három méter magas kapu valamint már 10 éve szolgálja a járókelőket a nyári melegben júniustól szeptemberig.

– A kerékpárosok, a gyalogosok úgy veszik mindenképpen az irányt, hogy átmenjenek a párakapu alatt, de még a felnőttek is bemennek alá, visszajönnek, a gyerekek pedig kifejezetten élvezik. Azon kívül, hogy ez egy jóleső érzés, egészségügyi szempontból is fontos, hogy egy picit felfrissüljön az, aki átsétál alatta – mondta el Herczeg Tamás igazgatóhelyettes

A másodfokú hőségriasztás vasárnap éjfélig van érvényben, hétfőtől egy lassú mozgású hidegfront okoz felfrissülést.
 

Megosztás:

Címke: , ,