Marton Róbert: ,,Békéscsaba külön hely a szívemben"

2016. július 11. 08:43 | Fekete Kata

Marton Róbert szeret a pillanatnak élni - derül ki abból az interjúból, amelyet a Szinhaz.hu közölt az okányi színésszel.

- Békéscsabán ,,kóstoltál" bele a színészetbe, majd Szegedre szerződtél, onnan egyenes út vezetett a Jordán féle Nemzeti Színházba?
 
- Békéscsaba mindig külön helyen lesz a szívemben, olyan ez, mint az első igazi szerelem. Ott jártam középiskolába, ott választottam a színházat, ott indított el Konter László és adott nekem bizalmat. Az összes komoly barátságom ott alakult ki. 
Szegeden nagyon fontos színházi találkozásaim voltak. Dolgoztam Zsótér Sándorral, Valló Péterrel, Balikó Tamással, láttam Alföldi rendezéseit, ott ismertem meg Szász Jánost is. Az akkori igazgató, Korognai Károly nagyon komoly neveket hívott a színházába.
Gondolom, az ottani munkáim alapján, legnagyobb meglepetésemre, Valló Péter beajánlott a Nemzetibe és mire magamhoz tértem, már tíz éve a színház tagja voltam.
 
Marton Róbert elmondta, tíz évig játszott a Nemzeti Színházban, ahonnan Alföldi Róbert távozása után ő is eljött. 
 
- Valószínűleg a környezetem nem vette rajtam észre, de nagyon sokat küszködtem a tíz év alatt. Az elején meg akartam felelni különböző általam felállított, vélt elvárásnak, igazából nem tudtam felszabadulni. Görcsös voltam, a kreativitásom elszállt. Vele ment lassacskán az amúgy sem sok önbizalmam is. Annak ellenére csak ritkán találtam önmagamra, hogy szinte kivétel nélkül mindenki a segítségemre volt. Hatalmas színészektől tanulhattam, színházcsinálást, emberséget. Életem egyik legmeghatározóbb időszaka volt ez, utólag úgy érzem, egy életre való muníciót kaptam. Az, hogy eljöttem, el kellett jönnöm, bevallom összetört. Alapvetően a bizonytalanság. Nem gondoltam, hogy másképp lesz, de erre nem lehet felkészülni. Ma már hálás vagyok, hogy így alakult - mondta a színész, aki Karinthy Színházban folytatta,  és úgy érzi, ott minden porcikájával a feladatra tud koncentrálni.

Marton Róbert felesége is foglalkoztatott színésznő, két gyermeket nevelnek. Marton Róbert szerint a családot a felesége fogja össze. Ez sok energiát igényel, főleg a nem átlagos időbeosztás miatt, de rengeteg odafigyeléssel, türelemmel és szeretettel azért megoldható.
 - Szeretek a pillanatnak élni. Ha otthon vagyok, akkor apa vagyok, szerető, kertész, szerelő, szakács, fuvaros stb. Igazából most jöttem rá, hogy ugyanez a helyzet a színházban is: apa vagyok, szerető, kertész, szerelő - mondta Marton Róbert,

Az interjú további részletei itt olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

FEL