Márton-napi ünnepséget tartottak az Implomban

2019. november 11. 17:38 | Szilágyi Viktória

Márton napjához számos népszokás köthető a közismert liba-lakomán és időjósláson kívül. A német nemzetiségieknél Szent Márton hagyománya az év egyik legfontosabb ünnepe, ezért a Gyulai Implom József Általános Iskolában minden évben megemlékeznek róla.

Az intézmény egyik profilja a németnyelv-oktatás. Idén ünneplik a bevezetésének hatvanadik évfordulóját, ezért kiemelt műsorral készültek a jubileumra, még a német hagyományőrző K. Schiffert Kör tagjait is meghívták.

Nagy Mária, a Gyulai Implom József Általános Iskola német nemzetiségi nyelvtanára és egyben a német munkaközösség vezetője elmondta, hogy Gyulán 1992 óta tartják a Márton-napi ünnepséget a német nemzetiségű óvodások és iskolások. 

- A 6/A osztállyal olyan műsorral készültünk, amellyel Szent Márton legendáját mutattuk be az iskola valamennyi tanulója számára, illtve a Márton-naphoz fűződő szokásokat ismertettük. Ezt követően a szereplő tanulókat és az iskolánkba meghívott vendégeket "Márton kávézójába" hívtuk meg, ahol egy kis gasztrokulturális előadás keretében fogyaszthatták el a vendégek a kávéjukat - fogalmazott a tanárnő. 

 

Fotó: Szilágyi Viktória

 

Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás, amely Szent Márton emlékét őrzi és a jó cselekedetet szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

- Amikor a németség az 1700-as években Gyulára települt, Szent Márton emlékét is hozta magával. Németvároson a Józsefvárosi templomban, a nagy szószék fölött van egy nagyon szép festmény Szent Mártonról - mondta Kovács Lajosné, a K. Schiffert Kör elnöke. Hozzátette, hogy a november 11-én tartott fáklyás felvonulást követően a gyerekek és a felnőttek betérnek a templomba és az egyseület tagjai vagy a tiszteletes Szent Mártonról beszélnek az egybegyülteknek. 

A gyulaiak már három évszázada élhetik meg azokat a sváb hagyományokat, amelyeket a városba betelepülők alakítottak ki. A rendezvény után hagyományosan finom aprósüteményeket esznek az emberek. 

 

Galéria

További programok »

Gyula

Különleges ijászverseny a Gyulai Várnál

"Ki lesz a Gyulai Vár bajnoka? " címmel egyedülálló íjászversenyt szervez a Kerecsényi László Íjász Egyesület július 11-én. A csapatversenyben a gyulai vár fokáról kell célba találniuk az íjászoknak
2020. július 8. 00:00
FEL