„Március 15-e a polgári Magyarország születésnapja”

2017. március 15. 12:40 | Varga Diána

Március 15-e a polgári Magyarország születésnapja - emelte ki Békéscsaba polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott ünnepségen a békési megyeszékhelyen. Szarvas Péter hangsúlyozta: ha a nehéz pillanatokban képesek vagyunk félretenni a sérelmeket, nézetkülönbségeket, a haragot, akkor képesek vagyunk egy nemzet lenni.

A március 15-i ünnepség hagyományosan a református istentisztelet után a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzenéjével kezdődött a Kossuth téren, amelyet Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzása követett. Majd díszmenet indult a Szent István térre, élen a városvezetőkkel, mögöttük huszárokkal, néptáncosokkal és egy ágyúval. A nemzeti lobogó felvonását Szarvas Péter beszéde követte. 

A történelmi eseményekre emlékeztetve Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta: a Pesten, március 15-én elindult folyamat Csabán is éreztette hatását, hiszen az akkori városvezetés március 20-án rendkívüli ülést tartott, ahol kitörő örömmel fogadták Battyhány miniszterelnökké választását, és azonnal elfogadták a 12 pontot. A március 22-ére, Gyulára meghirdetett megyei népközgyűlésre utazó küldöttek itt szálltak meg és a kaszinó helységeiben közös vacsorán ünnepelték az eseményeket. Ezekben a napokban, a kaszinóban egyre sűrűbben gyülekeztek a csabaiak, a vidékiek és politizáltak. A templomokban istentiszteletet tartottak, a vérnélküli forradalom örömére. Csaba utcáin visszhangzott Petőfi verse – „Talpra magyar!”

Szarvas Péter a 200 évvel ezelőtt született Arany János, a forradalom és szabadságharcban betöltött szerepére is felhívta a figyelmet, majd kiemelte: a korszak kiemelkedő közéleti személyiségei alakították a forradalmat és szabadságharcot

– Ha a nehéz pillanatokban képesek vagyunk félretenni a sérelmeket, nézetkülönbségeket, a haragot, akkor képesek vagyunk egy nemzet lenni, egy magasztosabb cél eléréséért. 1848-ban közös összefogással erre képesek voltak elődeink és győztek – hangsúlyozta a városvezető, hozzátéve: március 15 a polgári Magyarország születésnapja. Ez a dátum olyan mélyen beleivódott a történelmünkbe, a szívünkbe, hogy azt onnan senki sem tudja kitörölni. Hallgatóságát arra kérte, emlékezzenek a forradalom és szabadságharc hőseire, ezzel párhuzamosan ki-ki saját sikerére, saját céljaira, melyekért harcol, mert ez viszi előre az országot és Békéscsabát.

Az ünnepségen átadták a Békéscsabai Életmű kitüntetéseket, melyeket idén Csendes Ferenc festőművész és Baukó András, az 1919 Előre korábbi gyúrója kapott. A megemlékezést a Jókai színház művészeinek előadása zárta.

A nap ezzel nem ért véget, ugyanis kísérőprogramként fotószínház, népi játékok, hadászati és hagyományőrző bemutatók követték. 

A központi ünnepséget a 7.Tv élőben közvetítette, de a csatorna nézői akár a legnépszerűbb közösségi oldalon keresztül is részesei lehettek a békéscsabai programnak. Ha  lemaradt az ünnepségről, de szeretné megnézni, vagy újranézni, adásunkat megismételjük 7.TV-n szerdán 17:10-kor és 20:20-tól, szombaton 11:50-től és vasárnap 15:00-tól. 

További programok »

Itthon

Surman László missziós igazgatóval a cigánymisszióról beszélgettünk

Az egyházak erősödő szerepét emelte ki a szociális ágazatban Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Békés megyében a Magyar Pünkösdi Egyház is ellát szociális feladatokat. A 7.Tv Aktuális című műsorában Surman László missziós igazgatóval Tóth Bianka műsorvezető beszélgetett.
2020. augusztus 8. 16:12
FEL