Már vetik a korai zöldségek magjait

2020. február 22. 07:39 | behir

Lassan itt van a tavasz, de addig még sok teendő van a kiskertekben, gyümölcsösökben.

A tavalyi lehullott lombot gyűjtsük össze, és ha van rá lehetőség, komposztáljuk. Mivel sok zöldség alacsony hőmérsékleten is csírázik és még az átmeneti fagyok sem károsítják, ezért ilyenkor már vethetjük többek között a petrezselymet, a spenótot, a sárgarépát, a hónapos retket, a mákot, a vöröshagymát, a fejes salátát és a borsót. Illetve a lakásban is el lehet kezdeni a palántának szánt magok elvetését, ezek hat hét alatt nőnek kiültethető méretűre. 

A kiszáradt bokrokat, elhalt fákat ilyenkor jó kivágni, akárcsak a visszaszáradt évelőket, díszfüveket, főleg ha sok van belőlük. A legjellemzőbb kerti tevékenység azonban ilyenkor a gyümölcsfák tavaszi metszése és a lemosó permetezésük. A gyümölcsfák folyamatos gondozást és törődést igényelnek annak érdekében, hogy fiatalok maradjanak és legyen rajtuk termés. 

A meggyfának ilyenkor a felkopaszodott ág tövében lévő egyéves ágát hagyjuk meg. A cseresznyénél hasonlóan járjunk el, és a koronarendszerbe befelé növő ágakat is vágjuk le.

Az őszi- és kajszibarackfánál az egyéves vesszőket kell visszametszeni, mégpedig úgy, hogy a termővessző közelében maradjon egy ugarcsap, hogy a jövő évi termést biztosítsuk. Ezeket kicsit később jó metszeni, amikor már a virágrügyek bontakozni kezdenek, a biztos termés érdekében. Nagyon fontos ilyenkor még a fák köré trágyát elásni, hogy biztosítsuk a tápanyag-utánpótlást.

Forrás: agrotrend, teol.hu

További programok »

FEL