Már fiókáját vezetgeti a jeladós túzoktojó

2018. június 17. 14:42 | behir

Sikeresen költött és már fiókáját vezetgeti az a túzoktojó, amelyet idén márciusban láttak el GPS-jeladóval a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A nemzeti park a „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE-projekt keretében eddig négy túzokot látott el műholdas jeladóval. Ebből három olyan hím ivarú fióka volt, amelyeket mentett tojásból keltettünk és neveltünk fel 2017-ben a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson. A negyedik azonban egy idősebb, vad túzoktojó, amely idén március 1-én került kézre - írja beszámolójában a nemzeti park hivatalos oldala.
 
A túzoktojót március 2-án szabadon engedték, mozgását azóta folyamatosan figyelték. Először egy telelő vad túzokcsapathoz csatlakozott, amely egészen március végéig a dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület közelében tartózkodott. Áprilisban, amikor a dürgési, párzási időszak elkezdődött, a jeladós tojó a Körös-Maros Nemzeti Park védett területein mozgott. A készülék által adott jelek alapján azt is meg tudták állapítani, hogy párzása április legvégén volt, majd május elején költésbe kezdett, egy extenzív művelésű gabonatáblában.
 
Május végén a jelek már azt mutatták, hogy a madár többet mozog, amiből arra következtettek, hogy minden bizonnyal befejezte a költést. Felkeresték tehát a fészkét és rá is bukkantak a tojóra, amely már szépen vezetgetett egy fiókát. Az első napokban csak a gabonatáblában mozogtak, később azonban már a szomszédos (szintén nemzeti parki) gyepterületről érkeztek a jelek.
 
Ez volt tehát az első alkalom, amikor a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság GPS- jeladó segítségével, a párzástól egészen a fióka kikeléséig folyamatosan nyomon tudta követni egy túzoktojó mozgását. Természetesen a megfigyelést ezután is folytatják.
 
A „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE-projekt keretében további túzokokat is ellátják jeladóval, s ezáltal még többet tudhatunk meg e ritka madarak élőhely-használatáról, életmódjáról.
 
 

További programok »

FEL