Már érkeznek az sms-ek a 60 év alatti krónikus betegeknek a hétvégi oltásról

2021. március 4. 18:13 | behir

Az oltási tervnek megfelelően a következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása, több mint 395 ezer oltására van lehetőség a háziorvosokhoz kiszállított Sinopharm, Moderna és a kórházi oltópontokra kiszállított Pfizer-vakcinákkal. Ezzel párhuzamosan a folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

Közülük most 74 ezer ember oltására van lehetőség a múlt héten érkezett AstraZeneca-szállítmánynak köszönhetően. Őket most egy nagyobb oltási akció keretében kórházi oltópontokon fogják oltani március 6. szombat és március 7. vasárnapi napokon. Az oltandók megkapják a „behívót” sms-ben, amely tartalmazza az oltás pontos időpontját és helyszínét is. A 60 év alatti krónikus betegek célcsoportjából is most az idősebbek, a 47-59 év közöttiek számíthatnak sms-re.

A hétvégi oltási akcióban 101 kórház vesz részt, összesen 433 oltóponttal. A kórházi oltópontok 8-18 óra között lesznek nyitva. Egy oltóponton óránként optimális esetben 12 ember oltását végzik.

Az oltás és az azzal járó helyszíni adminisztráció kb. 40-60 percet  vesz igénybe. Az olthatóságról a helyszíni kikérdezés alapján az oltóorvos dönt. Az oltás AstraZeneca-vakcinával történik.

A tumultus és felesleges sorban állás elkerülése érdekében kérjük, hogy minden behívott a megadott időpontra érkezzen! Az sms-ben kapott időpont nem módosítható. Az, aki behívót kap sms-ben, de valamilyen oknál fogva nem tud megjelenni a megadott időpontban, az csak egy későbbi alkalommal fog sorra kerülni.

Tekintettel arra, hogy ez egy tömeges oltási akció és a kórházi oltópontokra egy nap alatt akár több száz embert hívnak be, minden résztvevőtől fegyelmezettséget, türelmet és egymás iránti toleranciát kérünk a várakozás és az oltás ideje alatt! 

Kérik az oltandókat, hogy az oltóponton is figyeljenek a járványügyi óvintézkedések betartására, viseljenek maszkot, és lehetőleg tartsák a védőtávolságot! Aki a behívottak közül esetleg aktívan fertőzött és tünetes, az természetesen nem oltható, maradjon otthon!

Kérik az oltandókat, hogy az oltásra vigyék magukkal a TAJ-kártyát, személy igazolványt és lehetőség szerint a kinyomtatott és kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet a koronavirus.gov.hu honlapról le tudnak tölten: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra

A hétvégi oltásban 600 oltóorvos és 1200 ápoló fog részt venni. Az oltás lebonyolítását katonák is segítik.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL