Az egészséges táplálkozással is felkészíthető a szervezet az oltásra

2021. április 8. 17:04 | Sipos Gábor

Magyarországon a lakosság átoltottsága meghaladta a 2,5 millió főt és folyamatosan emelkedik az oltási hajlandóság. Sokak fejében megfordul a kérdés, hogy van-e valami teendőjük az oltás beadása előtt és után.

Magyarország lakossága a beadott vakcinák tekintetében már 26 százalék feletti eredménnyel büszkélkedhet. Ezen a héten sok 19 és 65 életév közötti, egészséges állampolgár kapott értesítést az oltás beadásáról azok közül, akik regisztráltak. Dr. Duda Ernő virológus szerint nem kell speciálisan készülni az oltásra.

– Az immunrendszer is működik attól, hogy evés előtt vagyunk vagy után. Teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan dolgok, amelyek nem tesznek jót, tehát túlenni magunkat vagy komolyabban alkoholizálni nem szabad. Elsősorban a töményeket nem ajánlanám, illetve a nagyon erős fizikai megterhelést sem tesz jót – hangsúlyozta a szegedi virológus profeszor.

A szakemberek véleménye szerint sem az oltás előtt, sem az oltás beadása után nincs különösebb teendője a pácienseknek. A Magyar Gyógyszerész Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke szerint az egészséges táplálkozás az, amivel a szervezetet az oltásra fel lehet készíteni.

– Az oltás után azt javasolnám, hogy aki teheti, az két-három napot pihenjen. Nem kell elhagyni magunkat, csak működjünk piano üzemmódban – ajánlotta dr. Melczer Mária Ágnes.

Békés megyében eddig mintegy 73 ezren kapták meg legalább az első oltásukat eddig. A héten 123 munkacsoport dolgozik az oltópontokon és elsősorban Pfizer, illetve Szputnyik V vakcinákat kapnak az érkezők.

 

További programok »

FEL