Májusban is jár a munkáltatói adómentesség a járvány sújtotta szektorokban

2021. május 6. 19:17 | behir

A mentesség a turizmust, a vendéglátást és a szabadidő ágazatot érinti. Az adóelengedés több mint 130 ezer dolgozót érint.

 

– Akormány nemcsak az ágazati bértámogatást hosszabbította meg egy hónappal, hanem a munkáltatói adómentességet is. A gazdaság újraindításának egyik fontos lépése lehet az adóügyi könnyítés, amelynek révén hét havi munkáltatói adómentességet kapnak a vendéglátásban és a szabadidős ágazatban tevékenykedők, a szálláshely-szolgáltatók, az utazásszervezők, és a magántulajdonú buszos vállalkozók – ismertette Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A kormány az adóügyi könnyítéseket márciusra és áprilisra a kiskereskedelemre, a fodrászokra és a kozmetikusokra is kiterjesztette. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata április 7-én lépett hatályba, ekkor nyithattak ki az üzletek és indulhattak újra a szolgáltatások.

– Annak ellenére, hogy jelenleg már védettségi igazolvánnyal szinte minden szolgáltatás elérhető, az adóügyi könnyítést a koronavírus-járványnak leginkább kitett ágazatok esetében mégis meghosszabbította a kormány. Fontos szerep hárul ezekre az ágazatokra a gazdaság újraindítása során, ezért versenyképességi szempontból is fontos és szükséges a támogatás – emelte ki az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a turizmusban, szabadidő ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak nem kell megfizetniük 2020 novembere és 2021 májusa között a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kisvállalati adót.

Tállai András úgy fogalmazott, hogy az ágazati adókedvezmény nem veszhet el, több éven keresztül visszamenőleg is igénybe vehető. Ha a vállalkozó elfelejtette érvényesíteni a mentességet, de az igénybevétel feltételei fennálltak, akkor önellenőrzéssel elévülési időn belül bármikor módosíthatja bevallását. A kedvezményt az érintett, közel 20 ezer vállalkozás  minimális adminisztrációval a lehető legegyszerűbben veheti igénybe, mindössze be kell jelölnie a havi adó- és járulékbevallásában az erre a célra kialakított mezőket.

– A májusi időszakra vonatkozó bevallást június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak. A Pénzügyminisztérium számításai szerint az érintett vállalkozások ezzel nagyjából hárommilliárd forintot spórolhatnak – közölte az államtitkár.

Forrás: MTI

További programok »

FEL