Magyarország a 74. veszélyeztetett ország az online térben

A kibertérben lévő exploit csomagok jelentősen megváltozatták az idei kiberfenyegetések jellegét. Mi az az exploit csomag?

Az exploit olyan malware, amely egy szoftver hibáit kihasználva megfertőzi az informatikai eszközöket rosszindulatú kódokkal, mint például banki trójaival, zsarolóvírussal vagy kiberkémkedő malware-rel.

A segítségükkel végrehajtott támadások a leghatékonyabbak, mivel általában nem igényelnek felhasználói interakciót, és a felhasználó tudta nélkül telepíthetik a készülékekre a rosszindulatú kódokat, programokat. Épp ezért az exploitok használata elterjedt és széleskörű, legyen szó akár egyszerű pénzügyi visszaélésről magánszemélyek ellen, vagy akár kifinomult adathalász típusú célzott támadások során nagyvállalatok ellen.

Idén a második negyedévben ezeknek a sebezhetőségeknek a kihasználását célzó támadások óriási hullámát tapasztalhattuk, amely jelentős változást mutatott az eddig ismert számítógépes fenyegetéseknél. A kezdet a „Shadow Brokers” „Lost In Translation” nevű kiadványa volt, amely számos exploitot tartalmazott a Windows különböző verziói számára.

Annak ellenére, hogy a legtöbb sérülékenység nem nulladik napi sebezhetőség volt, és a Microsoft biztonsági frissítéseit egy hónappal a támadás előtt kiadták, a közzétett exploitok világméretű katasztrofális következményekkel jártak. A támadások napi átlagszáma folyamatosan nőtt: az összes támadás 82%-át észlelték a vizsgált negyedév utolsó 30 napjában.

Magyarországon a Kaspersky Security Network (KSN) összesen 394.962 db malware-t (15,6%) azonosított sikeresen, amely mindössze a 74. helyet jelenti a legveszélyesebb országok listáján a kibertérben.

A TOP 5 ország a következő: Algéria (31,5%), Fehéroroszország (28,5%), Albánia (27,8%), Ukrajna (26,8%) és Vietnám (26%).

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében az alábbiakat javasolják:

  • Tartsa naprakészen a számítógépre telepített szoftvereket, és engedélyezze az automatikus frissítési funkciót, ha elérhető.
  • Ahol lehetséges, válasszon egy olyan biztonsági szoftvert, amely bizonyítottan felelősségteljes a biztonsági rések problémáival kapcsolatban. Ellenőrizze, hogy a szoftvergyártónak van-e saját hibajavító programja.
  • Használjon hatékony biztonsági programot és győződjön meg róla, hogy az összes szoftver naprakész.
  • Gyakran végezzen rendszer-ellenőrzést, hogy időben azonosíthassa a lehetséges fertőzéseket.

 

Forrás: hirado.hu

Megosztás:

Címke: , ,