Magyar-svéd: hazai vereség Királyék évzáró búcsúmérkőzésén

2016. november 16. 06:50 | Mikóczy Erika

A magyar labdarúgó-válogatott kedden este 2-0-ra kikapott a svéd csapattól barátságos mérkőzésen, idei utolsó fellépésén a Groupama Arénában.

Közvetlenül a svédek elleni barátságos mérkőzés előtt a pályán elbúcsúztatták a magyar labdarúgó-válogatottól Király Gábort, Juhász Rolandot, Hajnal Tamást és Vanczák Vilmost.

A himnuszok után a négy futballistát - akik közül Király és Juhász még kezdőként egy mérkőzést hozzátesz válogatottbeli karrierjéhez - egyenként szólították, és emlékplakettet vehettek át.

A magyar rekorder Király 108., Juhász 95. mérkőzésén játszik a nemzeti csapatban, míg Hajnal 59, Vanczák pedig 79 találkozóval a háta mögött intett búcsút a közönségnek.

A négy játékos így már a mérkőzés előtt megkapta a "szép volt fiúk" rigmust, amit általában csak a győztes meccsek végén érdemelnek ki a futballisták.

A búcsúztatást Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szlovén elnöke - aki szerdán vesz részt sajtótájékoztatón a fővárosban - a helyszínen tekintette meg.

"Büszkeségek a múltban, példaképek a jövőben" - ezzel a molinóval üdvözölte a közönség a válogatottól elbúcsúztatott négy futballistát.

A 16. percben Király - aki korábban 35 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül válogatott karrierje során - kis híján egy nagy hibával tette emlékezetessé a búcsút: egy távoli lövésnél a labda kipattant a melléről, de szerencséjére Thelin hat méterről a kapufát találta telibe. Nem sokkal később viszont már a 40 éves hálóőrnek köszönhetően nem jött össze a svéd vezetés, ugyanis fiatalos lendülettel ért le Jansson közeli lövésére.

Az első magyar lehetőségre a 27. percig kellett várni, ekkor Németh tört be a 16-oson belülre, de lövése mellé szállt. Néhány pillanat múlva elérkezett Király számára a történelmi búcsú ideje, a helyére érkező Megyerinek viszont nem sikerült rutinos kollégájához hasonlóan a bemutatkozása - Király 1998-ban Bécsben az osztrákok ellen 11-est védett első megmozdulásából -, ugyanis a cserét követő szabadrúgás megpattant a sorfalon és a hálóba vágódott.

A szünetben Hajnalról és Vanczákról is levetítettek egy-egy rövid filmet. A magyar szövetségi kapitány újabb újoncot avatott, Berecz Zsombor érkezett a pályára.

A mérkőzés a fordulást követően sem lett sokkal izgalmasabb, a magyar csapat eleinte támadólag lépett fel, de kapura teljesen veszélytelen volt. A félidő közepén növelte előnyét az addigra fölénybe kerülő vendég együttes, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Bernd Storck Botka Endre, majd Nagy Dominik személyében újabb újoncokat avatott, azonban ez nem hozott érdemi változást, így sima svéd győzelemmel zárult az összecsapás.

"Először is köszönöm a búcsúzó játékosok munkáját, reméljük sokáig tudnak még hozzájárulni a magyar futballhoz klubjainkban" - kezdte sajtótájékoztatóját Bernd Storck szövetségi kapitány. A német szakember hangsúlyozta, jó tanulómérkőzés volt ez a válogatott számára, ugyanakkor több játékos nem rendelkezik megfelelő rutinnal, ritmussal, ennek hiányában pedig kijönnek a különbségek. Storck ezúttal is hangsúlyozta, hogy minél több nemzetközi találkozóra lenne szüksége ahhoz a játékosoknak, hogy fejlődjenek.

Az elmúlt esztendőről - amelyben benne volt a fantasztikus Európa-bajnoki szereplés is - a tréner elmondta, a magyar futball sikeres évet zárt, megmutatta, hogy bárki ellen képes felvenni a versenyt. Hozzátette, a csapat versenyben van még a világbajnoki selejtezősorozatban is, igaz, elhullajtott néhány pontot.

Jan Andersson, a svédek szövetségi kapitánya röviden annyit mondott, nagyon elégedett a mérkőzéssel, ugyanakkor véleménye szerint több gólt szerezhettek volna, e tekintetben csalódott csak kicsit. Hozzátette, kizárólag a saját játékukra koncentráltak, hiszen nem tudták, milyen magyar csapatra számíthatnak két nappal az Andorra elleni világbajnoki selejtezőt követően.

Forrás: MTI
 

FEL