Magyar startup vásárolt fel egy amerikait

2019. március 14. 06:55 | behir

Ritka, hogy egy magyar startup vásárol fel egy amerikait: a gyorsan növekvő Bitrise most nagy üzletet zárt le - olvasható a magyar Forbes oldalán. 

A 2014-ben indult magyar Bitrise olyan szoftvert fejleszt, mely könnyebbé és hatékonyabbá teszi a mobilalkalmazás-fejlesztő csapatok életét: azaz pénzt, időt és erőforrást spórol a technológiai vállalatoknak, illetve maguknak a fejlesztőknek. A csapat eddig 3,5 millió dolláros befektetést kapott magyar illetve nemzetközi befektetőktől, és első magyar csapatként bejutottak a világ egyik legnevesebb startupinkubátor-programjába a Y-Combinatorhoz.

A startup most nagy bejelentést tett: felvásárolták a San Francisco-London központú Outlyer-t.
“Az Outlyer monitorozási és analitikai technológiája kiváló példa arra, hogy lehet valami egyszerű és skálázható és közben erőteljes és stabil” – mondja Birmacher Barnabás, a Bitrise CEO-ja a lapnak adott interjújában. A Bitrise eleve arra jött létre, hogy támogassa a mobilfejlesztők munkáját, automatizálják az unalmasabb munkaszakaszokat, az Outlyer megszerzésével szélesítik kapacitásaikat ezen a területen.

Az Outlyer-t Nagy-Britanniában alapították, de központja ma már San Franciscóban van (eredetileg Dataloop.IO néven indult).

Forrás: Forbes.hu

 

Nagyot nőnek a felvásárlás után

Az Outlyer technológiáját olyan online szolgáltatók használják több millió adat valósidejű elemzésére és monitorozásra, mint a BBC vagy a Netflix. A Bitrise részeként meglévő technológiájukat tovább fejlesztik kifejezetten a mobil platformokra szabva. A teljes Outlyer csapat csatlakozik a magyar startuphoz, ahol kezdetben a Bitrise platformjába integrálják technológiájukat, miközben persze kiszolgálják eddigi ügyfeleiket is. A felvásárlás következtében a Bitrise csapata több mint 50 fősre gyarapodik, a budapesti mellett így már Londonban és San Franciscóban is lesz irodájuk. A társaság több mint 100 ezer fejlesztőt szolgál ki világ szinten, köztük olyan csapatokat, mint a Buffer, a Careem, a Just-Eat vagy a Richard Branson-féle Virgin.

A 2013-ban indult Outlyer eddig 5,5 millió dolláros befektetést kapott – legutóbb 2016-ban a Battery Ventures mellett az OpenOcean pakolt bele 5 millió dollárt. Utóbbi helsinki központú befektető cég, 2017-ben a Bitrise-ba is beszállt vezető befektetőként (a magyar csapat korábbi befektetőivel, a Y-Combinatorral és a Fiedler Capitallal együtt).

Külön érdekes, hogy az OpenOcean egyik portófóliócége veszi meg a másikat, a Bitrise-tól a Forbes.hu-nak elmondták: az akvizíciót ők maguk, nem a befektető kezdeményezte.
Az árról a felek nem nyilatkoznak, az azonban valószínű, hogy 5,5 millió dollár felett lehetett a deal nagysága, a befektetők a nap végén ugyanis hozamot akarnak látni, az exit célja is éppen ez.

Amúgy elég ritka, hogy magyar startupok vásárolnak fel nagyobbat: legutóbb a Prezinek volt hasonló bejelentése, amikor felvásárolta a népszerű adatvizualizációs szoftvert, az Infogramot.

 

Forrás: Forbes.hu 

További programok »

Világ

Megtalálták az okát, hogy miért nem nőnek az égig a fák

Érdekes összefüggésre figyeltek fel amerikai kutatók. Minél magasabb egy fa, általában annál kisebbek a levelei. Ez a matematikai összefüggés a magyarázata annak, hogy a fák maximális magassága nem lehet sokkal több 100 méternél.
2022. január 23. 15:24
FEL