Magaddá rendeződni: Bemutatták Farkas Wellmann Éva költő kötetét

2022. április 14. 07:30 | Vincze Attila

Különleges, zenével fűszerezett könyvbemutatót tartottak szerdán a Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol a József Attila-díjas költő, Farkas Wellmann Éva: Magaddá rendeződni című kötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Farkas Wellmann Éva könyve ugyan már másfél évvel ezelőtt megjelent, a járvány miatt azonban csak most jött el az ideje annak, hogy egy beszélgetéssel egybekötött, zenés bemutatón keresztül a közönség is jobban megismerje a költő művét. Mint ahogy a művész fogalmazott, azért kapta a könyv a Magaddá rendeződni címet, mert a kötet tartalmazza az elmúlt 7-8 év termését, vagyis azokat a verseket, melyeket ebben az időszakban jelentetett meg. Kiemelte, hogy a mű 5 ciklusra bontható és mindegyik más-más témát dolgoz fel. 

– A hagyományokhoz, az elődőkhöz való kapcsolódás, az istenhit, a szerelem, de akárcsak egy hétköznapi bosszúság is lehet a versek témája – részletezte. 

A szerzővel Fodor György irodalmár beszélgetett, aki egyébiránt a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium magyartanára is. Hangsúlyozta, hogy ez a kötet azért jelentős, mert a József Attila-díjas költő legjobb verseit tartalmazza.

– A könyv egyfajta létösszegzés, amellett, hogy rengeteg önmegszólító verset is találunk benne, bizonyos életkor felett egy érték és időszembesítés történik, ez a kötet pedig ennek a tökéletes aranymetszése – fogalmazott. 

A bemutató különlegessége az volt, hogy a szerző néhány megzenésített versét Radványi Balázs Prima Primissima- és Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes tagja adta elő. Ahogy elhangzott, az előadóművész és a költő kapcsolata már régre nyúlik vissza. 

– Nagyon szeretem Évi költői képeit, jelzőit, nyugodtságát, tömör fogalmazását, amelyek nem szállnak ki hamar az ember füléből, hanem visz magával útravalót – magyarázta.

A zenész hozzátette, hogy mindig örömmel ragad hangszert, ha Farkas Wellmann Éva verseinek megzenésítéséről van szó. 

 

További programok »

Kultúra

Jövő héten indul a Jankay Art Apartman program

Jankay Art Apartman elnevezéssel indul az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.
18:46
FEL