Ma van az autizmus világnapja

2022. április 2. 08:28 | behir

Tizenöt éve, 2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában döntött, hogy április 2-a az autizmus világnapja azért, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra, amely tízmilliókat érint a földön.

A nemzetközi statisztikák szerint az autizmus spektrumzavar előfordulásának gyakorisága dinamikusan nő, a legfrissebb adatok szerint a gyermekek körében közelít a 2%-hoz. Az óvodákban és az iskolákban ma már kb. minden 3. osztályteremben ül egy gyermek, akinek a mindennapjait az autizmus befolyásolja.

Napjainkban már aligha találunk olyan gyermeket, vagy felnőttet, aki ne találkozott volna autizmussal élő személlyel. Várakozhatunk közösen az orvosnál, állhatunk együtt a sorban a boltban, lehet a gyermekünk osztálytársa, vagy akár a munkatársunk is valaki, akinek a mindennapjait meghatározza az autizmus spektrum zavar.

Április 2-án és az azt követő napokban, hetekben a világ minden táján kékbe borulnak ikonikus épületek, híres természeti képződmények. Magyarország is csatlakozik a Ragyogj kéken! figyelemfelkeltő kampányhoz. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei országszerte több, mint 60 rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az autista emberek társadalmi elfogadására.

Gyulán ezúttal április 5-én ragyog majd kékben az Almásy-kastély, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élőkra. A gyulai, autizmus világnapi program ide kattintva olvasható. 

Forrás: Autisták Országos Szövetsége

További programok »

FEL