Ma van az állatok világnapja – környezetvédelmi konzultációt indított a kormány

2021. október 4. 11:49 | behir

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4-e pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is.

Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Nagy István, agrárminiszter ebből az alkalomból az M1-en hétfőn reggel a következőket jelentette be: Magyarország faunájának, környezeti körülményeinek megvédéséhez a lehető legszélesebb társadalmi egyetértést kell megteremteni, a kormány ezért online környezetvédelmi felmérést indított, amely a jövőnket és társadalmunkat leginkább meghatározó zöld kérdéseket tartalmazza.  

Hozzátette: fontos tudni az emberek véleményét, mert így lehet olyan jogszabályi környezetet, pályázati lehetőségeket létrehozni, amelyek leginkább alkalmasak a siker eléréséhez.

A miniszter szerint szemléletváltásra van szükség, arra, hogy "az emberek ne azt kérdezzék hogy mit kell tenni másoknak, hanem hogy mit kell tenni nekik a teremtett világunk megőrzéséért".

A "Magyarország zöld úton jár!" címmel indított 12 kérdésből álló kérdőívet a zold.kormany.hu oldalon november végéig lehet kitölteni. A felmérésben egyebek között a hulladékok újrahasznosításáról, a napelemek telepítése és az elektromos közlekedés állami támogatásáról, a faültetési program folytatásáról, a gyermekek környezettudatos neveléséről, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket a kitöltők - hangzott el a műsorban.

Forrás: MTI, behir.hu

További programok »

Itthon

PM: a februári adóvisszatérítéshez most 180 ezer szülőtől vár adatokat a NAV

z adóhivatal segít abban, hogy minden érintett február 15-ig visszakapja az idén befizetett adóját, ezért a napokban mintegy 180 ezer szülőnek küld tájékoztatást. Az érintetteknek csak annyi a teendőjük, hogy 2021. december 31-ig kitöltik a VISSZADO-nyilatkozatot - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
11:40
FEL