Ma van a vakvezetőkutyák világnapja

2021. április 28. 06:14 | behir.hu

A vakvezetőkutyák a munkakutyák egyik legkomolyabban képzett és leginkább megbecsült csoportja, de hosszú út vezetett idáig.

Április 28-án online ünnepel az MVGYOSZ - Április utolsó szerdája 1994 óta a vakvezetőkutyák világnapja. A vakvezetőkutyák kiképzésével foglalkozó szervezetek - így a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) is - az elmúlt évtizedekben látványos megmozdulásokkal ünnepelték ezen a napon a látássérült embereket segítő négylábúakat és kiképzőiket. A járványhelyzet miatt 2020 után idén is virtuális úton emlékezik meg a szövetség erről a jeles napról – olvasható az Országos Sajtóközpontnak küldött közleményben.

A vakvezetőkutyák a munkakutyák egyik legkomolyabban képzett és leginkább megbecsült csoportját alkotják, széleskörű elfogadottságukat pedig a tudatos kutyatartás divattá válása is nagy mértékben elősegítette. Hosszú út vezetett azonban ehhez az elismertséghez.

A vak ember és az őt segítő kutya képe szinte egyidős az emberiség történetével. Európában több mint száz éve képeznek vakvezetőkutyákat, akiknek ismertsége a világháborúkban megvakult katonák révén ugrásszerűen megnőtt. Magyarországon viszont csak 1978-ban indult el a vakvezetőkutya-kiképzés a Vakok Szövetsége berkein belül. Vitéz Lovag Rithnovszky János odaadó és küzdelmes munkájának köszönhető, hogy a magyarországi vakvezetőkutya-képzés ma már több mint negyvenéves múltra tekint vissza. Egészen 2002-ig az MVGYOSZ volt az egyetlen hazai vakvezetőkutya-kiképzéssel foglalkozó szervezet.

A kezdetektől napjainkig közel 1000 négylábú segítőt adott a szövetség a vakvezetőkutyát igénylő látássérült emberek mellé. Jelenleg 80 látássérült személy közlekedik az MVGYOSZ által kiképzett kutyával és több tucat leendő vakvezetőkutya nevelése, kiképzése van folyamatban.
A kutyák kiképzésének szilárd alapját jelenti az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának önkéntes kölyöknevelői közössége. Az ő áldozatos munkájukat 2020 óta ismerik el az MVGYOSZ elnöksége által alapított Rithnovszky-díjjal. A kitüntetés három fokozatát az önkéntesek meghatározott számú leendő vakvezetőkutya felnevelésével érdemelhetik ki. A 2020-as díjazottak között olyan önkéntes is van, aki jelenleg már a tizenharmadik kutyát neveli a központ és egy majdani látássérült gazdi számára. A díjazottak klubjához idén egy újabb páros, Németh Gergely és Petrás Vera csatlakozott, akik harmadik kutyájuk felnevelésével a díj ezüst fokozatát érdemelték ki.

A kutyatartásról szóló döntés komoly felelősség, és nincs ez másképp abban az esetben sem, ha egy látássérült személy határozza el, hogy vakvezetőkutyával szeretne közlekedni. Az MVGYOSZ 2021-ben ezt a felelősséget hangsúlyozva hívja fel a figyelmet a vakvezetőkutyák és az önkéntes kölyöknevelők szívvel-lélekkel végzett munkájára, valamint a vakvezetőkutya és a látássérült gazdi között létrejövő kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatra.

A vakvezetőkutyák világnapja alkalmából készült ünnepi videó itt tekinthető meg:

 

Forrás: OS

További programok »

Itthon

Az orosházi kórház várja az orvostanhallgatókat és rezidenseket

Ahhoz, hogy az orvostanhallgatók az általános orvosi diplomát megszerezzék, kórházi gyakorlatokon kell részt venniük, amik pontosan szabályozva vannak a tanrendben. Az orvosi diplomát megszerző rezidens orvosoknak pedig szintén kórházi háttér kell, hogy a választott szakvizsgájukat le tudják tenni. Ezeket a gyakorlatokat pedig olyan akkreditált intézményekben végezhetik, mint az Orosházi Dr. László Elek Kórház.
12:08
FEL