Elő a régi, tollal töltött párnákkal – ma van a nemzetközi párnacsata nap

2023. március 22. 11:52 | Mikóczy Erika

A nemzetközi párnacsata napot minden évben március 22-én tartják. A világban számos helyen párnacsatáznak ilyenkor az erre kijelölt tereken, és a korábbi években Magyarországon is több város – köztük Budapest, Pécs, Szombathely, Győr, Székesfehérvár – csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Gyerekkorunkban időnként talán mindnyájan belevetettük magunkat egy jó kis párnacsatába, persze kizárólag a testvéreinkkel (gyakran a szülők tudta nélkül) vagy lazább napokon esetleg a szüleinkkel, nagyszüleinkkel. Később volt, hogy egy-egy osztálykiránduláson és a táborokban is párnacsatával vidultunk fel az esős estéken. Az egész csak arról szólt, hogy pihe-puha párnákkal ütöttük vagy dobáltuk egymást úgy, hogy az senkinek se fájjon, a párna is lehetőleg ép maradjon, és közben dőltünk a nevetéstől.

Aztán valahol, valamikor, valakinek eszébe jutott, hogy miért ne lehetne akár az utcára is kivinni a párnacsatát, és társakat is talált hozzá, mi több, egyre több helyen gondolták úgy, hogy jó móka akár egy téren összejönni, és párnacsatával kiengedni a gőzt.

Ahhoz, hogy mindenki önfeledten kacaghasson közben a tereken is, mindössze néhány szabályt kell betartani. Figyelni kell arra, hogy csakis puha párnát vigyen a résztvevő. Ez lehet szivaccsal töltött, de még jobb, ha toll van benne, hiszen olyan jó nézni, ahogy tollak repkednek a levegőben. Mivel  a tereken  bárki  közlekedhet,  fontos,  hogy  csak  olyan emberhez menjünk oda csatázni, kvázi olyan embert üssünk, akinél szintén van párna. A párnacsatának nincs meghatározott játékideje: tart, ameddig tart, ameddig a résztvevők és a szakadó párnák bírják. Napjainkban talán még érdemes hozzátenni azt is, hogy a fotósokra, fotókat készítő vagy videózó nézelődőkre lehetőleg vigyázzunk. 

Békés megyében egyelőre nem tudok ilyen kezdeményezésről, de ami késik, nem múlik. Mindenesetre van erre a célra egy igazi, békebeli, tollal töltött párnám.  

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
2024. május 20. 15:11
FEL