Ma van a magyar labdarúgás napja – a csabaiak örülnek az Eb-kijutásnak

2023. november 25. 14:33 | Hidvégi Dávid

Zsinórban harmadjára jutott ki a magyar labdarúgó válogatott az Európa-bajnokságra. A magyar labdarúgás napja alkalmából a békéscsabai edzőket és futballistákat kérdeztük meg az újabb sikerről, akik szerint ezzel tovább nőhet itthon a sportág népszerűsége és egyre több gyermek akar majd futballozni.

A magyar labdarugó „Aranycsapat” 1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. A válogatott újra népszerű és sikeres, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a legutóbbi Eb-selejtező sorozat során az angol és francia nemzeti csapat hazai mérkőzései után a legtöbb szurkoló a magyar együttes meccseire látogatott ki, átlagosan 52 252 ember.

Marco Rossi együttese a bolgárok elleni 1-1-es döntetlennel biztosította be az Eb szereplését, majd a csoport győzelmet is eldöntötte Montenegró 3-1-es legyőzésével. A válogatott kijutását a csabai fiatalok is örömmel fogadták.

– A bolgárok ellen nem játszottunk olyan jól, szerencse is volt, de Montenegró ellen tudtunk győzni – mondta kérdésünkre Belicza Bálint, a Békéscsaba Labdarúgó U9-ces csapatának játékosa, akinek a személyes kedvence az angol Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominik.

 

 

A válogatott utoljára 1978 és 86 között volt képes hasonló teljesítményre, akkor egymás után háromszor jutott ki a világbajnokságra. A híradónk a nemzeti tizenegy teljesítményéről a Békéscsaba 1912 Előre játékosait is megkérdezte.

– Egy magyar futballistának nem kell elmondani, mit jelent a számára a kijutás, hiszen büszkeséggel tölt el, igaz, nem mi vagyunk ott. Nem tettünk azért, hogy kijussunk, sajnos nekem nem adatott meg, hogy válogatott legyek – emelte ki Póser Dániel csapatkapitány, akinek végül nem sikerült hosszabb távon egy NB I-es csapat első számú kapusává válnia, ugyanis ebben az esetben lett volna esélye bekerülni a legjobbak közé.

– Mindig is nagy szurkolója voltam a válogatottnak. Szerintem pár éve elindult egy folyamat, aminek harmadik állomása ez a kijutás. Mióta benne vagyok a magyar futballban, végre először mondhatom azt, hogy tényleg jó úton vagyunk. Ezt kell tovább vinni, van egy jó kapitány, a szövetség is sokat tesz a magyar futballért és a játékosoknak is van egy olyan generációja, ami nagyon sokat elérhet – ecsetelte a csabaiak legeredményesebb támadója, Vólent Roland.

Magyarországnak ez lesz az ötödik Eb szereplése. A válogatott 1964-ben bronzérmet szerzett, 1972-ben a negyedik helyen végzett, míg 2016-ban a nyolcaddöntőig jutott, 2021-ben pedig már a csoportkörben kiesett.

 

(Fotó: Such Tamás)

 

– Lehet látni a stadionbeli hangulaton, hogy a futball körítése megváltozott. Az is nagyon jó dolog, hogy sok fiatal játszik, akadémiáról kikerült srácok is vannak a válogatottban, nem csak azok, akik külföldön nevelkedtek. Bízok benne, hogy nagyon sok fiatalnak motivációt jelent ez. Edzőknek is sok motivációt jelent, hogy lehet tanulni mérkőzésekből, hiszen nagyon jó meccseket játszanak. Hasonló stílusban szeretnénk játszani, a felállásunk is hasonló, mint a válogatotté, így sokat adaptálhatunk ezekből az összecsapásokból – fogalmazott Csató Sándor vezetőedző

A békéscsabai futball szakemberek szerint azért nagy dolog az újabb kijutás, mert mindenki futball lázban ég és ezzel tovább nőhet az utánpótlás bázis.

– Ennek óriási hozadéka van. Szoboszlai-mez van a gyerekeken, megtalálják a magyar válogatottból, a magyar élvonalbeli játékosokból a saját példaképeiket, ami 10-20-30 évvel ezelőtt nem volt jellemző. Borzasztóan boldogok vagyunk, ez bennünket is lendít előre és a sportágunknak is egy óriási dicsőség, egy nagyon nagy behívó erőt jelent – hangsúlyozta az akadémia szakmai vezetője, Szekeres Lajos.

Az Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását 2023. december 2-án, szombaton tartják Hamburgban.

További programok »

Sport

Egy varázslatos utazás kezdetén… ezúttal a DVTK-t ejtették ki a kupameccsen

Szépen menetelnek a csabai U17-es focisták az országos kupán. A korábbi meccsen – még a novemberi fordulóban – a magasabb osztályú Kisvárdát győzték le hazai környezetben 1-0-ra. Szerda délután pedig szintén az A osztályos DVTK fölött diadalmaskodtak 1-0-s eredménnyel, a csabai Kórház utcai stadion műfüves pályáján, azaz a Fű2-esen.
2024. február 29. 19:46
FEL