Ma van a jelszó világnapja

2022. május 5. 14:08 | behir

Ma van a jelszó világnapja (World Password Day), amelyet 2013 óta minden esztendő május első csütörtökén tartanak világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos jelszóhasználat fontosságára, ugyanis az évek során végzett kutatásokból kiderül, hogy a felhasználók még mindig nem fordítanak kellő figyelmet erre.

A tudatos számítógéphasználók mindig elszörnyednek, amikor meglátják, hogy a felhasználók komoly része szinte egyáltalán nem védi a saját adatait. Az olyan jelszavak ugyanis, mint az 123456, az admin vagy a felhasználó születési dátuma, olyan egyszerűen kitalálhatóak, hogy szinte nem is nagyon minősülnek jelszónak. Védelmet pedig egyáltalán nem nyújtanak. 

Egy átlagos felhasználónak ma már több tucat online fiókja van, amelyekben rengeteg személyes és pénzügyi adatot tárol. A felhasználóknak túl sok, akár több száz jelszót kell megjegyezniük, ezért sajnos legtöbbször az eredetivel majdnem megegyező, vagy könnyen kitalálható karaktereket állítanak be. A hackerek pedig abból indulnak ki, hogy a felhasználók kényelmesek, így sokszor mindenféle nehézség vagy trükk nélkül feltörik a gyenge jelszavakkal bíró felhasználói fiókokat.

A jelszavak tudatos használata érdekében érdemes a szakértők tippjeit megfogadni, melyekkel nem csak magunkat védhetjük meg, hanem az egyre növekvő online bűnözés ellen is tehetünk egy lépést.

 

Használjunk egyedi és erős jelszavakat 

Egy erős és biztonságos jelszó (pláne több) létrehozása nem olyan bonyolult és mindenkinek meg kellene tennie, azonban több statisztika, felmérés és adatvédelmi incidens megmutatta már, hogy kevesen fogadják meg ezt a tanácsot. Persze, nem egyszerű ezeket észben tartani, de erre is megvannak a megoldások.

A NordPass minden évben nyilvánosságra hozza a leggyakrabban használt jelszavak listáját, melyből kiderült, hogy 2020-ban a felhasználók körében továbbra is a könnyen kitalálható számkombinációk, például az „123456”, „123456789” és az „12345678” voltak a legnépszerűbbek.

 

Használjunk jelszógenerátort!

Új jelszavak létrehozásánál mindig törekedjünk arra, hogy nehezen kitalálható azonosítókat alkossunk. Kerüljük a szótárban szereplő szavakat, a könnyen kitalálható kifejezéseket, és az olyan személyes adatokat, mint például a családtagjaink neve. Vannak erre automatikus megoldások is, mint például a különböző biztonsági cégek jelszógenerátorai, amelyek az általunk választott karakterszám alapján elkészítik számunkra a megfelelő jelszót.

Forrás: origo.hu

További programok »

FEL