Ma van a barna arany világnapja – a kávé, mint örömforrás

06:20 | Bere Mátyás

A Japánból eredő kávé világnap 1983-óta létezik, de csak 2009-től tartják szeptember 29-én. Ehhez a naphoz sok kávézó, és étterem akciót rendel, sokan recepteket készítenek az itallal, de legtöbben csak ugyanúgy megisszák a napi feketéjüket, vagy éppen barnájukat, mint máskor.

A modern világban már a koffeines italok közül kiemelkedve láthatjuk a kávét, hiszen a legszegényebb és a leggazdagabb rétegek is fogyasztják és akár termelik is a kávét, mely a világ egyik legnépszerűbb folyékony élelmiszere.

A kávé előállítási módszerének felfedezésétől ma már odáig jutottunk, hogy specialty kávékként olyan termékeket árusítanak, ahol tényleg semmi nem mindegy. A termesztéstől, a betakarításon, a pörkölésen, és az őrlésen át a kivonatolásig (lefőzés) minden mozzanatnak „tökéletesen kell” sikerülnie.

 

Illusztráció: pixabay.com

Illusztráció: pixabay.com

 

A borhoz és a sörhöz hasonlóan a kávé is erősen része gasztrokultúrának, mely sok kisebb blokkra oszlik. Vannak akik a török kávét tartják a csúcsnak, sokak a kotyogóst emelik piedesztálra, de a presszó is élen jár. Magyar otthonokban még nem olyan elterjedt, de azért soknak mondható azon emberek száma, akik a french press, aeropress és filteres módszert választják, és természetesen ott vannak azok, akik leginkább kilógnak a kávékedvelők soraiból, azaz az instantosok.

A lényeg, mint a legtöbb élelmiszernél, itt is a minőségen, a tároláson és az elkészítésen múlik, de az is fontos, hogy a termék forrása fenntartható legyen, és lehetőleg hozzánk közel eső pörkölőből származzon, vagy legalább legyen magyar és friss.

Miért jobb az otthon őrölt kávé? A legkiemelendőbb ok, az ismét frissesség. A még le nem őrölt kávé sokkal jobban megőrzi a mesterek által megalkotott, megtervezett ízjegyeket, mint darált társa. Ezért az is fontos, hogy „főzés” előtt kicsivel őröljünk pont annyit amennyire szükségünk van és olyan szemcseméretre, amilyet a kiválasztott főzési módunk megkíván.

 

Illusztráció: pixabay.com

 

Na és hogyan érdemes főzni? A fogyasztásra legalkalmasabb módszer az az, amit szeretünk. Sokan javasolják egy-egy típus állandó használatát, de inkább csak végigpróbálni érdemes a módokat, majd szégyen nélkül meginni a kávét, még akkor is, ha a sokak által lesajnált kotyogós, vagy akár az instant (ezek közül is érdemes keresni az egészségesebb verziókat) a kedvencünk.

És mit tegyünk a kávénkba? „Bármit”, ami arra alkalmas. Sokaknak az üres, másoknak a sütőtökös, karamellás, fahéjas, tejjes, izébizé a kedvence, de valaki tonicot, vagy narancslevet tesz bele. Erre nincsen sem arany, sem pedig ökölszabály, de a legjobb, ha értelmezhető keretek között tartjuk szénhidrát és zsírbevitelt, valamint természetesen a koffeinét is. Sok-sok kutatás van a kávéfogyasztással kapcsolatban, a mennyiséget illetően. Ezek gyakran ellentmondásosak, éppen ezért a mértékletesség a legfontosabb a kávénál is úgy, mint minden másnál.

Egészségünkre!

 

 

További programok »

FEL