Ma már ne használja: lejárt az előző félévben kiállított diákigazolvány-matrica

2017. november 1. 13:01 | behir

Lejár november elsején a 2016/2017-es tanév második félévére kiadott diákigazolvány-matrica. Akinek nem érvényes a diákigazolványa, az nem csak kedvezményektől esik el, de csúnyán meg is bírságolhatják.

Sok kedvezményt biztosít a diákigazolvány, akié viszont nem érvényes, az jogtalanul veszi igénybe a kedvezményt, és bírságot kaphat. A MÁV-START is felhívta a vonattal utazó diákok figyelmét arra, hogy október 31-ig érvényesek az előző félévre kiadott matricák, utána már nem utazhatnak vele kedvezményesen. Ha azonban elfelejti a diák beszerezni az új matricát, és mégis diákjeggyel utazik, akkor a megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül további 8 ezer forint pótdíjra számíthat.

Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező diákok a MÁV-START vonataira egyébként 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet. A közoktatásban és a felsőoktatásban résztvevő nappali és esti tagozatos tanulók 90 százalékos havi-, félhavi-, illetve 30 napos bérletet is vásárolhatnak lakóhelyük vagy tartózkodási helyük és oktatási intézményük székhelye, illetve gyakorlati képzésük helyszíne között.

 

 

Csúnya bírság lehet a vége...

 

Ha érvényes igazolvány nélkül utazik valaki diákjeggyel, vagy bérlettel, annak 16 ezer forint pótdíjat kell fizetnie. Abban az esetben, ha valójában rendelkezik tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal, csak nem érvényesítette az igazolványát, akkor a pótdíjazás napjától számított 5 munkanapon belül bemutatja a BKV-nak az érvényesített igazolványt, akkor olcsóbban is megúszhatja.

Érvényes havi diákbérlettel kétezer forint, éves, negyedéves és szemeszterbérletnél ezer forint eljárási díj ellenében elengedik a 16 ezres pótdíjat. Ha azonban ez nem történik meg, vagy túlcsúszik az 5 munkanapon, akkor bizony ki kell csengetni a pótdíj teljes összegét.

A Volán buszokon is hasonló a szabály, ugyanakkor a pótdíj 12 ezer forint, a kedvezményre jogosító igazolvány utólagos bemutatására azonban nem 5 munkanap, hanem 15 nap áll rendelkezésre.

 

 

Nem csak utazásra jó

 

Sokan csak utazás során használják a diákigazolványukat, pedig valójában kulturális és kereskedelmi kedvezményeket is kaphatnak. Például nyilvános könyvtárakban 50 százalékos kedvezményt kapnak a tagsági díjból, és a múzeumok zömét is fél áron látogathatják. De színház- és mozijegyek árából is kaphatnak kedvezményeket. Országszerte több mint ezer üzlet diákigazolvány-elfogadóhely, ahol érvényes okmánnyal 5-30 százalékos kedvezménnyel lehet vásárolni.

Tehát mindenképp érdemes beszerezni az új matricát és érvényesíteni a diákigazolványt még azoknak is, akik nem járnak busszal, vonattal, és helyi tömegközlekedéssel.

 

Forrás: Pénzcentrum

További programok »

FEL