LYUKASÓRA - Lackfi János költő vezetésével

2016. július 14. 14:48 | behir.hu

Vidám és bánatos anekdoták, remek versek elevenedtek meg a Békéscsabai Jókai Színház pódiumán. Az egykori tévéműsor ma már az ország színházaiban hívja kalandra az irodalomkedvelő közönséget.

25 évvel ezelőtt ültek össze először költők és színészek Mészöly Dezső ötlete nyomán, hogy irodalomról, művészetről beszélgessenek. Majd a tévéműsor megszűnésével, ahogy Lackfi János fogalmaz, „kimásztak” az irodalmárok a készülékből, és azóta havonta egy-egy baráti beszélgetésre összeülnek.

A műsorvezető elárulta, minden alkalommal egy kis anekdotával készül az irodalomkedvelő közönségnek.

- Mindig hozok valami meglepetést. Mostanában Ady leveleit olvasgattam, és rájöttem a pénz szó összesen 252-szer szerepel a költő írásaiban. Engem is meglepett, hogy olyan hétköznapi dolgokról, amelyekről először azt gondolnánk, a művésznek semmi köze, kiderül, mennyire központi kérdésként jelent meg az életében - fogalmazott Lackfi János.

Kiss Judit Ágnes költő elmondta, az estéken a nézők is fontos szerephez jutnak, nekik kell kitalálni, kinek a tollából születtek a művészek által felolvasott idézetek. Sokszor előfordul, hogy bár a verset nem ismerjük, stílusjegyek, és az a hang, amit az adott szerző abban a versben használt elárulja az írót.

Olykor össze is vitatkoznak a művészek a verseken, de talán az a szép benne, hogy mindenkit másképpen érint meg a költészet.

Az irodalmi program következő megállója Balatonfüred lesz. Ezt követően a Lyukasóra Budapesten folytatódik, amit olykor egy-egy le, fel és kiruccanás tagol majd.

 

 

FEL