Lombkorona-sétány és kikötő is épülhet a Körösvölgyi Látogatóközpontban

2016. június 5. 12:11 | Varga Diána

Fejlesztenek a nemzeti parkok. Összesen 4,5 milliárd forintra nyújthatnak be igényt, amit turisztikai fejlesztésekre fordíthatnak. Pályázik a Körös-Maros Nemzeti Park is: a 2014-ben megnyílt Körösvölgyi Látogatóközpontot és Állatparkot bővítenék. Az eddigi 26 madár és emlős mellett még több fajt mutatnának be, de kikötő és lombkorona sétány is épülhet Szarvason.

Tavaly 19 ezer vendég érkezett a Körösvölgyi Látogatóközpontba a turisztikai szezonban. A terv az, hogy idén növeljék ezt a számot. Ehhez pályázati forrásból fejlesztene a fenntartó Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Hosszútávon azt szeretnék, hogy ne csak egyszer látogassanak ide a turisták, hanem többször is.

Turistacsalogatónak szánják például a lombkorona sétányt. A tervek már megvannak, néhány éven belül több méter magasban ismerkedhetnek meg a látogatók az Anna liget élővilágával.

– A lombkorona sétányok általában olyan 5-6 méter magasan vezetnek egy erdőszinten, nálunk az a cél, hogy a puhafás ligeterdőt mutassuk be, hiszen maga az Anna-liget a kákafoki holtág ölelésében található, és ez egy nagyon jó helyszín arra, hogy bemutassuk az ide érkezőknek egy lobkorona sétányon keresztül az itteni puhafás ligeterdő élővilágát – tudtuk meg Lestyan-Goda Judit, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztályának vezetőjétől.

Az eddigi 26 madár és emlős mellett még több fajt mutatnának be valamint kifutók, madár és kisemlős házak építése is épülhet majd. A most tervezett beruházásoknak akár már jövő év elején látható eredményei lesznek, erről Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vezetője múlt héten Aktuális című műsorunkban beszélt. Mint mondta, az előszerződéseket már megkötötték, a kiállítóterek felújítása, új kiállítási pontok is megvalósulnak majd első ütemben a GINOP pályázatból. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében egyébként 5 nemzeti park nyert el forrást, a Körös-Maros Nemzeti Park 450 millió forintot fordíthat a beruházásokra.

FEL