Leválasztották a borjúgulyát

2022. augusztus 13. 08:25 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park több részterületén, így a Csanádi pusztákon és a Maros-ártérben is láthatnak legelésző magyar szürke szarvasmarhákat.

Az Iigazgatóság Montág-pusztai állattartótelepéről tavasszal a legutóbbi ellési szezonban világra jött fiatal borjak még anyjukkal együtt mentek ki a legelőkre, július közepén azonban megtörtént a leválasztásuk. Belőlük alakították ki a borjúgulyát.

A borjak között 19 tenyészbikajelölt is van, melyeket átszállítottak a Kardoskút-Sóstói Állattartótelepre. A többieket, mintegy 166 borjút, az Igaz-tanyai gulyaállásra szállítottak. Itt először 3-4 napig még karámban tartották őket, s arra törekedtek, hogy hozzászokjanak a villanypásztoros legeltetéshez. Utána kikerültek a tágas legelőre, ahol két mudi kutya is segédkezik a terelésükben.

A szürkemarha növendékek jelenleg a Maros-ártérben legelésznek. Ez a gulya is népes, 179 egyedből áll. A tehénállományból két, egyenként 170 egyedből álló gulyát alakítottak ki, melyek közül az egyik a Kopáncsi-pusztán, a másik pedig a Királyhegyesi-pusztán legel. 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL