Lengyel Nap Békéscsabán

2015. november 7. 23:00 | Zsíros András

Az 1860-as években, majd később a szocializmus időszaka alatt sok lengyel származású ember költözött Békés megyébe. Őket fogja össze a Békéscsabai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, illetve a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület. Közös szervezésükben került sor a Lengyel Napra a Lencsési Közösségi Házban.

A minden év novemberében megtartott esemény a lengyel függetlenség napjához kötődik. Ezt november 11-én ünneplik annak emlékére, hogy megszállóitól megszabadulva 1918-ban alakult újra Lengyelország – tudtuk meg Máté Lászlótól, a nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettesétől, illetve a kulturális egyesület elnökétől.

A történelem során szoros barátság alakult ki a magyarok és lengyelek között. Ezt a köteléket Bátori Zsolt, az Országos Lengyel Önkormányzat elnökhelyettese úgy fogalmazta meg, hogy „amikor ez a két nemzet ezelőtt több mint ezer évvel egymásra talált, onnantól kezdve háborúban nem álltunk egymással, és csak a szeretet övezte a kapcsolatunkat, és egymás megsegítése.” Az elnökhelyettes hozzátette, vidéken is ápolni kell a kultúrát ott, ahol lengyelek élnek. Ezért tartja fontosnak a helyi érdekeltségű kulturális központokat, ahol őrzik a nemzetiségi hagyományokat.

A lengyel kultúra megismertetéséért kiemelkedő munkát végez Békéscsabán a 25 tagból álló Chopin kórus, ami közel tíz éve alakult. Rázga Józsefné, a kórus vezetője felidézte az indulást: „azt az egyet tudtuk, hogy Chopin lesz a neve a kórusnak, de nem árt, ha tudjuk, hogy Chopin-nek egy kórusműve sincs”. Ezért olyan kottákat kerestek fel, amelyek a lengyel zeneszerző műveit alapul vett átdolgozások voltak. Így találtak rá Chopin-dalokra, népdalfeldolgozásokra, illetve nagyon sok régi egyházi műre is.

A kórus szinte minden évben tett lengyelországi látogatása során igyekszik erősíteni nemzetközi kapcsolatait is. A lengyel kultúra ápolásában végzett munkájuk elismeréseként a kórust idén felterjesztették a Pro Cultura díjra.

A Lengyel Nap alkalmából adott ünnepi koncertjük után Marek Wawrzyniec Rak poloniai költővel találkozhattak, illetve a Lengyel tájak – Jan Gumowski litográfiában című kiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

Zsíros András

FEL