Légy te is sikeres, fiatal agrárszakember – Gazda fórumot tartottak Békéscsabán

2019. október 3. 17:02 | Hidvégi Dávid

A Pályaválasztási Vásár kísérőrendezvényeként fiatal gazda fórumot rendeztek a Békés Megyei Kormányhivatal központi épületében.

A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: számukra nagyon fontos az agrár- és vidékfejlesztési szakterület, a fórumot pedig azért tartották, hogy információkkal segítsék a fiatal termelőket. Rákóczi Attila kiemelte, hogy egy átfogó összefogás részeként meg tudják határozni, hogy milyen irányt vegyenek az agrárfejlesztések Békés megyében.

– Több száz éve a megye gazdasági kilábalásának az egyik legfőbb mérföldköve az agrár- és a vidékfejlesztési terület. Ebből a megfontolásból Takács Árpád kormánymegbízott együttműködési megállapodásokat kötött az elmúlt időszakban az érintett kamarákkal, szakterületekkel érdekképviseleti szervekkel. Így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei szervezeteivel, illetve a felsőfokú intézményekkel, köztük a Szent István Egyetemmel, a Gál Ferenc Főiskolával és a Kodolányi János Egyetemmel – mondta a főigazgató.

A rendezvényen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese elmondta, az agrárpolitikai támogatások hét évente újulnak meg. Papp Gergely kiemelte: a termelői támogatás igénybevételéhez 2020 után változhatnak meg az európai uniós feltételek. Hozzátette, a gazdák jelenleg körülbelül hektáronkénti hetvenezer forintot kapnak.

– Az Európai Unió kiemelten kezeli, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert állítsunk elő, ezért a mezőgazdasági termelők támogatást kapnak, hogy a tevékenységüket környezetbarát és fenntartható módon végezzék. Gyakorlatilag biztos a támogatás folytatása, de a kérdés az, hogy ez milyen feltételek mellett jön létre – fogalmazott a főigazgató-helyettes.

FEL