Leghamarabb júniusban kezdődhet a Forma-1 2020-as szezonja

2020. március 24. 13:35 | Hidvégi Dávid

Lesz-e idén verseny a Forma-1-ben? Ez itt a nagy kérdés! A koronavírus-járvány az F1 2020-as idény tervezetét is teljesen felborította. Bár úgy tűnt, hogy március közepén elrajtol a szezon, de az utolsó pillanatban lefújták az Ausztrál Nagydíjat, majd elhalasztották a versenyek negyedét, sőt, a legpatinásabb versenyt a naptárból is törölték.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a Forma-1 vezetése és a versenyek szervezői egységesen úgy döntöttek, hogy a koronavírus krízis miatt elhalasztják az ausztrál, a bahreini, a vietnámi, a kínai, a holland, a spanyol és az azeri nagydíjakat, míg a patinás, monacói futamot törölték a 2020-as versenynaptárból - közölte az F1 hivatalos oldala. A hercegség versenye 1954 óta először marad ki a menetrendből, miután a szervezők elmondták, hogy az év hátralévő részében nem tudják megrendezni azt. Jelen állás szerint a Kanadai Nagydíj lesz az első idei futam, de egyes források szerint hamarosan az észak-amerikaiak is bejelentik a halasztást, így leghamarabb Franciaországban kezdődhetne a szezon június 26-án.

A kialakult helyzet miatt a szokásos nyári szünetet előre hozták márciusra és áprilisra, így nyáron is rendezhetnek futamokat. A múlt héten az F1, az FIA és a tíz csapat egységesen úgy döntött, hogy a 2021-ben életbelépő szabályok nagy részét átcsúsztatják 2022-re, hiszen az intenzív menetrend és a jelenlegi gyárbezárások miatt az istállók nem tudnak időben felkészülni a következő idényre. Az is egyre nyilvánvalóbb, hogy az eredetileg tervezett 22 futam helyett idén legfeljebb 15-18 verseny lehet és a bajnokság decemberben fejeződhet be.

A Formula-1 első embere egy közleményében nyugtatta meg a rajongókat arról, hogy 2020-ban is lesz F1-es szezon, miután sok szurkoló már temetni kezdte az idei évet. Chase Carey hangsúlyozta: nem tudják mikor javulhat a koronavírus helyzet, de amint az véget ér készen állnak a versenyzésre.

 

 

– Felismertük, hogy van esélye a további halasztásoknak, ugyanakkor mi, és a partnereink is teljes mértékben arra számítunk, hogy a szezon a nyáron elkezdődhet egy átalakított naptárral, ami 15-18 futamot tartalmazhat – fogalmazott a Liberty Media vezetője az F1 hivatalos oldalán közzétett közleményben.

A pilóták és a csapatok a jelenlegi helyzetben mindenkit arra kérnek, hogy aki csak teheti maradjon otthon és akkor a kedvencek a lehető leghamarabb visszatérhetnek a pályára. Visszavárunk Forma-1!

 

FEL