Leendő szakemberek a klímaváltozás ellen

2015. december 1. 14:43 | Zsíros András

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása is bebizonyította, hogy Magyarországon is egyre égetőbb kérdés a klímaváltozás. Ennek helyi kezelésére kíván eszközt nyújtani az úgynevezett klímareferensek képzése. A sikeres toborzás eredményeként, mintegy tizenöt fő részvételével Békéscsabán is elindult az a tanfolyam, amelynek elvégzői a Nemzeti Klímaadaptációs Hálózat tagjaiként sokat tehetnek majd szűkebb-tágabb környezetükben a klímaváltozás hatásai ellen.

Békéscsabán is megkezdték a klímareferensek képzését. Az izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással finanszírozott projekt célja olyan szakértői hálózat kialakítása, amelynek tagjai segítséget tudnak nyújtani az önkormányzatok, a járási és megyei hivatalok, valamint a különböző intézmények klímaváltozással kapcsolatos teendőihez.

Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor​, a DIPOL csoport ügyvezető igazgatója szerint a képzés célja, hogy az innen kikerülő szakemberek tudatformáló pozícióba kerüljenek, ahol képesek hatást gyakorolni a környezetükre a klímaváltozással kapcsolatos információk átadásával.

Békéscsabán a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület Látogatóközpontjában zajlik az oktatás. A szervezet vezetőjétől megtudtuk, népszerű a képzés, hiszen naprakész információkhoz juthatnak a résztvevők. Baran Ádám elmondta, az itt megszerzett tudást projektek generálásakor, projektmenedzsmentben, illetve egy pályázat megvalósításakor is fel tudják majd használni a tanfolyamot elvégzők. Hozzátette, ma már elengedhetetlen, hogy egy önkormányzat vagy egy, a témával foglalkozó civil szervezet rendelkezzen hasonló végzettségű szakemberrel.

A leendő referensek a négyszer kétnapos, ingyenes tanfolyam után lehetőséget kapnak majd arra is, hogy Norvégiában fejlesszék tovább magukat.

Vágvölgyi Nóra, Zsíros András

FEL