Lakásvásárlás: főszerepet kapnak a harmincasok

2019. január 22. 12:34 | behir

Sokkal többen vásárolnának lakást hitelből: két és fél év alatt 42 százalékról 56 százalékra nőtt az arányuk a K&H biztos jövő indexe szerint. A lakáshitelpiac jövője szempontjából kedvező az is, hogy a harmincéves korosztályban a legmagasabb a lakásvásárlással kacérkodók aránya és 41 százalékuk részben lakáshitelből oldaná meg ezt.

Az erőteljes emelkedést mutató lakás- és lakáshitelpiac további növekedésének is van alapja, legalábbis mindkettőre lesz kereslet a K&H biztos jövő indexe szerint. Részben azért, mert a 30-59 évesek negyede érdeklődik a lakásvásárlás iránt, öt százalékuk pedig szinte biztosra veszi, hogy a következő egy évben ingatlant vásárol.

 

Saját forrás vagy hitel?

 

A két és fél évvel ezelőtti szinthez képest pedig most sokkal többen oldanák meg főként hitelből a lakásvásárlást:  a tavalyi harmadik negyedévében a megkérdezettek 56 százaléka a kinézett lakás árát legalább ötven százalékban a lakáshitelből fizetné, szemben a 2016 elején mért 42 százalékkal. Leginkább a harmincas éveikben járók számolnak a hitellel: 41 százalékuk oldaná meg így a vásárlást, míg az ötvenesek mindössze 14 százaléka hagyatkozna hitelre. Kizárólag saját forrásból vagy családi segítséggel mindössze 25 százalék tervezi a lakásvásárlást.

 

Célkeresztben a nagyvárosok

 

A lakásvásárlást tervezők leginkább a nagyvárosokat vennék célba. Az érintettek harminc százaléka Budapest vagy a fővárosi agglomeráció felé tart. A kisebb vidéki városokba menne a megkérdezettek 28 százaléka, a megyeszékhelyeket pedig húsz százalékuk választaná. A községek ugyanakkor kevésbé kapósak, lakásvásárlásban gondolkodók 13 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy ott telepedjen le. A külföldi lakásvásárlás pedig mindössze a magyarok 1 százalékánál jön szóba.

Bővebben a témáról itt olvashat.

Forrás: Profit7, Hunyor Erna Szofia

További programok »

FEL