Labdarúgás: A hosszabbításban kiütötte az Ajka a Békéscsabát

2021. január 31. 15:13 | Kovács Dávid

Nem kezdte jól a 2021-es évet a Békéscsaba 1912 Előre, miután 3-0-s vereséget szenvedett az FC Ajka együttesétől a labdarúgó NB II vasárnapi játéknapján. A lilák az első félidőben kerültek hátrányba és bár sokáig volt esélyük az egyenlítésre, Máris Dominik révén kapufát is lőttek, ám a hosszabbításban a csereként beálló Tóth Gergely kétszer is betalált, fölényessé téve a vendégek sikerét.

LABDARÚGÓ NB II, 22. FORDULÓ
BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE-FC AJKA 0-3 (0-1)
Békéscsaba, Kórház utcai stadion zárt kapuk mögött. Vezette: Takács János (Márkus Péter, Szilágyi Norbert)
BÉKÉSCSABA: Uram – Nagy S., Farkas, Bora, Kasik (Styecz, 79.) – Babinyecz (Máris, 65.)– Hursán (Horváth P., 65.), Király, Szabó P., – Paudits, Lukács (Kovács Á., 65.) Vezetőedző: Preisinger Sándor
AJKA: Horváth D. – Kovács N., Heffler T., Tar, Présinger – Soltész (Rétyi, 77.), Csizmadia Z. (Tóth G., 73.), Szekér, Kenderes – Zsolnai, Nagy M. K. (Tóth B., 81.). Vezetőedző: Kis Károly.
Gólszerzők: Csizmadia Z. (29.), Tóth G. (93., 94.)

A Békéscsaba két nagyszerű sikerrel zárta a 2020-as évet a Szeged és a Vasas legyőzésével javított a koronavírus miatt kialakult rossz sorozat után. Az ajkai együttes négy ponttal kevesebbet gyűjtött, mint vasárnapi riválisa, így a 12. pozícióból kezdte az esztendőt. A két együttes augusztusi összecsapását az Előre nyerte Nikola Pantovic szabadrúgásgóljával, aki azonban tavasszal aligha kap szerepet Preisinger Sándortól, hiszen már bejelentette távozási szándékát a klubtól.

Több, mint egy hónap után indult újra a labdarúgó NB II-ben, ugyan egy kicsit lassabban a megszokottnál, hiszen az éjszakai és a délelőtti havazás miatt közel sem volt tökéletes a pálya talaja a Kórház utcai stadionban. Az első negyedórában inkább egymással és a játéktérrel ismerkedtek a csapatok, egy-egy szöglet után akadt volna lehetősége a játékosoknak, de igazán nagy helyzetet nem regisztrálhattunk. A 27. percben Zsolnai Richárd lövését még könnyedén védte Uram János. Két perccel később a többet kezdeményező Ajka megszerezte a vezetést: Csizmadia Zoltán egy csabai blokkról lecsorgó labdát a 16-os vonaláról, a kapuval szemben állva lőtt a bal felső sarokba (0-1). A csabaiak próbáltak reagálni a bekapott gólra, a 40. percben Paudits Patrik kapott egy jó labdát a jobb oldalról, de sem lövés, sem lekészített labda nem lett belőle, pedig Hursán érkezett a kapuval szemben. Három perccel később Hursán György végezhetett el 17 méterről szabadrúgást, lövése elakadt a sorfalban, majd Paudits ollózási kísérlete is könnyű zsákmány volt Horváth kapusnak. A hosszabbítás pillanataiban még Uramnak kellett bravúrt bemutatnia, hiszen Soltész Dominik éles szögből leadott lövése a léc alá tartott. Az első játékrészben ritkán alakult ki folyamatos játék, Csizmadia góljával megérdemelten vezetett a kicsit veszélyesebben játszó ajkai csapat.

 

Az ajkai kispadon sem volt meleg, a takarók azért segítettek egy kicsit (Fotó: Such Tamás)

Az ajkai kispadon sem volt meleg, a takarók azért segítettek egy kicsit (Fotó: Such Tamás)

 

A második félidőt a Békéscsaba kezdte határozottabban, az 53. percben Farkas Márk egy szöglet után csúsztatott a kapu mellé. Ugyan egy kicsit folyamatosabb lett a játék, de a házigazda további helyzetekig nem jutott el. A 64. percben Nagy Sándor jobb oldali beadását követően Lukács Raymond fejelt az ötösről, Horváth védett magabiztosan. A másik oldalon Csizmadia Zoltán válaszolt egy lövéssel 16 méterről, Uram leért a bal alsó sarokra tartó labdára. Hármas cserével frissített Preisinger Sándor a játékrész felénél, Máris Dominik, Horváth Péter és Kovács Ádám érkezett a pályára. Máris rögtön veszélyes akcióval nyitott, a 69. percben 17 méteres tekerése a bal oldali kapufáról pattant ki, Nagy Sándor az ismétlésnél csak az oldalhálót zörgette meg. Szabó Péter is egyenlíthetett volna a 78. percben, ám 15 méterről, ígéretes lövőhelyzetből nem találta el a kaput. A Békéscsaba ment előre lelkesen, de hiányoztak a váratlan megoldások, a pontrúgások után pedig kevés veszélyes lehetőséget tudott kialakítani. A 88. percben egy gyors ajkai ellentámadás végén Rétyi Róbert és Tar Zsolt is eldönthette volna a mérkőzést, de előbb Uram védett, majd Farkas mentett nagyot a gólvonalról. A hosszabbításban aztán mégis kiütötte ellenfelét a vendégcsapat: a 93. percben Zsolnai Richárd készített elő, a csereként beálló Tóth Gergely pörgetett éles szögből a hosszú sarokba (0-2). Egy perccel később egy újabb kontra futott végig a pályán, ezúttal Rétyi Róbert volt az előkészítő és Tóth pedig egy cselt követően magabiztosan gurított a csabai kapuba, így két perc alatt duplázni tudott (0-3).

A középkezdésre sem nem volt már idő, az Ajka nem érdemtelenül, de talán túlzó fölénnyel diadalmaskodott a Kórház utcában és egy pontra megközelítette legyőzött ellenfelét. A Békéscsaba már a hatodik hazai vereségét szenvedte el ebben a szezonban. Preisinger Sándor együttese egy hét múlva, február 7-én a Kaposvári Rákóczi otthonában javíthat.

 

Galéria

Sport

Labdarúgás: Fájó csabai vereség a Szentlőrinc otthonában

Nem tudott győzni az utolsó előtti Szentlőrinc otthonában a férfi labdarúgó NB II 32. játéknapján a Békéscsaba 1912 Előre. A hazai együttes Mervó Bence és Törőcsik Péter Tibor duplájával otthon tartotta a 3 pontot, amelynek köszönhetően elmozdult a kieső zónából.
2021. április 11. 18:41
FEL