Lába kelt az angyal szárnyának

2016. május 11. 17:00 | Fekete Kata

A körösladányi Kultúr-porta Értékmentő Alapítvány május 8-án a városhoz tartozó Bikeri temetőjében - Jézus mennybemenetele alkalmából - újraszenteltette a helyreállított angyalos síremléket. Papp Lajos helytörténeti kutató, az alapítvány alapítója elmondta, ismeretlenek a szobrot megrongálták, csak a szobor lábfeje maradt a helyén. A testét a közeli bozótosban megtalálták, de szárnyait már nem. Mivel a síremlék alatt a város híres szülöttének, Tüköry Lajos magyar és olasz szabadságharcos három testvére pihen, ezért határoztak úgy, hogy a síremléket helyreállítják. Az apa, Spiegel Ferenc a közeli fási major ispánja volt.

Papp Lajos a temetőről elmondta, hogy a területet báró Harruckern Borbála adományozta a bikerieknek. Oda első alkalommal 1799-ben, utoljára 1923-ban temetkeztek. A korabeli feljegyzések szerint a temetőben összesen 458-an nyugszanak, közülük 437 polgári személy. Abban az időben még magas volt a gyermekhalandóság, ezért 191 tíz éven aluli gyerek. Itt pihen 21 magyar katona is, őket 1849-ben temették el, közülük 19-en kolerában haltak meg. Néhány kivételtől eltekintve katolikusok nyugszanak itt.

Papp Lajos kitért arra, a síremlék helyreállítását széles összefogás tette lehetővé. A polgármesteri hivatal az elhanyagolt temetőben a síremlék megközelítését tette lehetővé, Lengyel Antal plébános a temető dokumentumait tette elérhetővé a kutatáshoz, Makra László, a Makra-Kő Kft. vezetője pedig az imádkozó angyal ábrázoló síremlék helyreállítását végezte el, térítés nélkül.

A helyreállított síremléket Lengyel Antal plébános szentelte fel. Holóka Péter Demeter önkormányzati képviselő arról szólt, hogy gyerekkora óta jár ki ide, és látta, hogy a hozzátartozók nem feledkeztek el a temetőről.

Molnár Lajos

FEL