Különleges tárlatvezetést tartottak a gyulai Ladics-házban

2020. október 11. 15:35 | behir

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében Fedezd fel a Ladics-házat címmel tartottak különleges programot október 10-én, Gyulán. A rendhagyó tárlatvezetésen azokat a tereket, helyiségeket mutatták be, amelyek más alkalmakkor nem látogathatók a nagyközönség számára.

A bemutató során kiderült, hogyan nézett ki egy vidéki polgárház modern fürdőszobája a 19. század végén, hol volt a cselédlak, mit tároltak a polgárház kamrájában, és hogyan képzelhetjük el a Ladics-ház pincéjét. 

Zeke Adél tárlatvezető elmondta: a programba minden évben bekapcsolódtak a helyi kiállítóterek, köztük a Ladics-ház is. 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

– Akkoriban hatalmas dolognak számított az öntöttvas kád, de egy kályha, és a fali jelzőberendezés is a fürdőszoba része volt, amely a vízszintet mutatta, miközben a cselédek fentről, a padlásról öntötték a vizet a kádba. Szintén érdekes helyiség volt a hátsó konyha, hatalmas szekrénnyel, sparhelttel. Ladics László egyik kedvenc játékát is megmutatjuk, ez egy fanyúl, amely sokáig a kertet díszítette és szívesen játszott vele a ház egykori lakója – folytatta. 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

A programon kiderült: a házban a cselédlak fűthető volt, két asztal és négy szék tartozott hozzá, amellett ágyak és sublót is a berendezés része volt. A házban dolgozók között volt egy német nevelőnő, két cseléd, egy kocsis és egy szakácsnő, akik mellé idénymunkásokat hívtak nagymosásra, disznóvágásra.

Forrás: Gyulai Hírlap

FEL