Kullancsinvázió: védekezzünk!

Az enyhe tél miatt sok kullancsra kell számítani.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is kullancsinvázióra számíthatunk, az enyhe tél ugyanis kedvezett az élősködőknek. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt vírusos agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem városi parkokban, játszótereken is elkaphatják azok, akik nem védettek.

 

A Lencsési Általános Iskola diákjai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy egy két hektáros füves, fákkal teli udvaron tölthetik szabadidejüket. Már a gyerekek is tudják, hogy kullancsok nemcsak a természetben, hanem a parkokban, kertekben és bokros területeken is megtalálhatók. A jó idő beköszöntével a gyerekek is egyre többet játszanak a természetben. A 3.C osztályos diákok körében például a kidobó legnépszerűbb. Az élősködők ilyenkor is támadhatnak.

Csicsely Levente elmondta, egyszer a nyakában találtak kullancsot, ami azért is volt rossz élmény, mert fájt, amikor kiszedték.

Időről időre a Lencsési Általános Iskolában is előkerül a téma. A tanítók szerint a gyerekek érdeklődőek, ezért próbálnak minden fontos információt átadni a fiataloknak.

– Korosztálynak és életkornak megfelelően adjuk a tájékoztatást a gyerekeknek – mondta Szemancsikné Kovács Edit, a békéscsabai Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanítója. Mindig azt kérjük a gyerekektől, hogy a ruhájuk legyen betűrve. Később ajánljuk az egyszerűbb kullancsriasztó szerek használatát is. Szülői értekezleten és fogadóórán pedig mindig megkérjük a szülőket, hogy nézzék át a gyerekeket fürdetésnél.

Az enyhe, nedves tél kedvezett a kullancsoknak, így nagy létszámban jelenhetnek meg Békés megyében is. Az élősködők súlyos fertőzéseket, agyvelőgyulladást és Lyme-kórt is terjeszthetnek.

Dr. Sonkoly Iván háziorvos elmondta, a védőoltás ajánlott mindazok számára, akik gyakran tartózkodnak a természetben. Az agyvelőgyulladás elleni vakcina három oltásból álló sorozat, amit egy hónap, illetve egy év különbséggel adnak be.

A szakemberek szerint, ha megtörtént a baj, és a kullancs már a bőrbe fúródott, mihamarabb szakszerűen el kell távolítani, mivel a kórokozókat hat órán belül képes átadni.

Megosztás:

Címke: , , , ,