KSH: Jobban nőtt az import az exportnál

2017. december 26. 06:36 | behir

Októberben az export euróban számolt értéke 11,5 százalékkal, az importé 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi többlet 495 millió euró volt, 302 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A december 8-án kiadott első becslésében közölt adatokhoz képest az export 0,3 százalékponttal kisebb, az import 0,1 százalékponttal nagyobb növekedést mutatott, így az exporttöbblet 27 millió euróval kisebb lett az előzetesen jelzett 522 millió eurónál.

A gépek, szállítóeszközök kivitele harmadik hónapja emelkedik, októberben 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami május óta a legnagyobb éves növekedési ütemnek számít. Szintén május óta nem nőtt ilyen mértékben, 13,8 százalékkal a feldolgozott termékek exportja, az élelmiszerkivitel 5,7 százalékos októberi növekedése viszont február óta a legszerényebb.

Importban a gépek és berendezések euróban kifejezett értéke 12,2, százalékkal, a feldolgozott termékeké 18,5 százalékkal, az élelmiszereké 13,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az energiahordozók októberi importja euróban 44,4 és forintban is 45,0 százalékkal volt nagyobb a tavaly októberinél, változatlan áron számolva viszont  csak 27,1 százalékos volt a növekedés. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala negyedével, a gáz importja több mint másfélszeresére nőtt, a villamosenergia-behozatal csaknem 10 százalékkal csökkent.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL