Krónika – április

2021. április 11. 16:49 | behir

Lapozzanak vissza velünk együtt az időben. Mutatjuk, mi történt a sok-sok évvel ezelőtti áprilisi hónapokban.

1869/ Evangélikus egyházi matrikula. Ebben az esztendőben született 664 férfi s 648 nő, összesen 1312 fő. Meghalt 370 férfi és 362 nő, összesen 722 fő. Így szaporodott az egyház 590 lélekkel. Eskedtetett nőtlen 193, özvegy 66 fő, összesen 253 pár.

1895/ Csaba harmadik pénzintézete. Az Aradi Ipar- és Népbank Békésmegyei Fiókintézete alakuló ülésén az aradi anyaintézet igazgatósági tagjai mellett több tekintélyes csabai polgár: dr. Fáy Samu, Kitka György, dr. Sailer Vilmos és Szulimár Ödön kapott helyet az izgatótanácsban. A pénzintézet vezetője dr. Zsilinszky Mihály lett. Az induló alaptőke egymillió korona, tartaléktőke 700 ezer korona volt.

1927/ Római egyházi kórus hangversenye. A világhíres, közel százesztendős múltra visszatekintő római kórus és a Sixtusi kápolna egyesített énekkara – Rataele C. Casiméri kanonok vezetésével – 29-én nagysikerű hangversenyt adott a Vigadóban. A pápa hivatalos kórusa, (70 felnőtt, 20 gyermek) a megye több városában is szerepel, fellépésüket osztatlan érdeklődés övezi.

1927/ Áchim László halála. Békéscsaba község utolsó bírója 57 éves korában, agyvérzés következtében elhunyt. Ő vezette a rendezett tanácsú várossá alakulás munkálatait. Igen népszerű volt az iparos társadalomban, melynek egyik legműveltebb, legképzettebb tagja volt. Négy éven át elnökként vezette az ipartestületet. A városi képviselő-testületnek és az evangélikus presbitériumnak is tevékeny tagja volt. Valóságos élő krónikása volt Csabának. Az egész város tisztelte és szerette a mindig jókedvű, tréfára kész embert. Órák hosszat tudott mesélni jóízű Csabai történeteket. Felesége, egyetlen fia, anyósa és kiterjedt lakossága gyászolta. Koporsóját nagyszámú tömeg kísérte a kastélyi temetőbe végső nyughelyére.

1966/ A konzervgyár avatása. A Békéscsabai Konzervgyárat 1962. január 1-jei hatállyal alapította az élelmezésügyi miniszter, figyelemmel a tartósítóipar termékei iránti keresletre. A gyárat az Északi Ipartelepen, két ütemben építette meg a Békés Megyei Állami Építőipari Vállalat. Zelenyánszki György igazgató vezetésével a műszaki személyzet alaposan felkészült az indulásra. Az üzemben 2000 munkás dolgozott, amikor 1966. április 29-én átadták az új üzemcsarnokot.

Szerkesztette: Gécs Béla

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL