Interaktív kiállítás a drogokról, függőségekről - galériával

2020. január 21. 20:49 | Szilágyi Viktória

Köztes átmenetek címmel nyílt kiállítás Békéscsabán, amely a droghasználat sokdimenziós problémáját igyekszik interaktív és átélhető módon bemutatni az érdeklődőknek. A programot rendhagyó sajtótájékoztatón ismertették a szervezők kedd délután az MSZP békéscsabai irodájában.

A Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. vezetője, Varga Dániel és a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület elnöke, Mező Andrea olyan kiálltást igyekeztek a publikum elé tárni, amelyen a függőséget járják körül és mutatják be az érdeklődőknek. A rendhagyó tárlatnak Békéscsabán az MSZP választókerületi irodája biztostotta a helyszínt. 

A sajtótájékoztató kezdetén Miklós Attila önkormányzati képviselő elmondta, hogy több rendezvénynek adtak otthont eddig és nyitottak minden olyan szervezet felé, akik megkeresik őket, illetve lehetőségeikhez mérten próbálják őket támogatni. 

Varga Dániel, a kiálltás szakmai vezetője elmondta: egy olyan épített teret hoztak létre, amelyben az álatlános iskolás hetedik osztályos diákjaitól kezdve a bűnmegelőzési és szociális intézményeknél dolgozó szakemberekig prezentálják a korhoz, érdeklődéshez és érintettséghez alklamzkodva azt, mi a tudatmódostás, mi a függőség és azt is, hogy miért használhatnak drogokat az emberek.

– Alapvetően iskolai csoportokkal foglalkozunk, ez azt jelenti, hogy ők még nem függők, maximum csak azon az úton járnak, ami a későbbi problémához vezethet. Nekünk az a fontos, hogy a gyerekekkel meg tudjuk beszélni: mi ez az út anélkül, hogy túlzott félelmet gerjesztenénk – fogalmazott a drogprevenciós szakember, majd hozzátette: nem mindegy, mi a célja annak, amit a fiatalok csinálnak, ha eljárnak szórakozni: az, hogy jól érezzék magukat, felszabaduljanak vagy az, hogy ha van valami probléma otthon, esetleg az iskolában, azt itallal vagy valamilyen szer használatával oldják fel.

 

kép: behir.hu

 

A szakértő elmondta, ha az élet részévé válik az a problémamegoldási mechanizmus, amelyben iskola után, a kocsmában megiszik egy-két italt annak érdekében, hogy felejtsen, az már rossz út, rossz irányba halad az az életpálya.

– Ahhoz, hogy valaki szenvedélybeteg legyen, sok energitát kell befektetni. Hosszú éveken, évtizedeken keresztül kell például aklholot fogyasztani rendeszeresen ahhoz, hogy függőség alkuljon ki. A fiataloknak úgy szoktuk mondani, hogy ez "nagy meló". Ebből kijönni is ugyanennyi munka. A teret újra meg kell tölteni tartalommal: örömmel, érdeklődéssel, irányokkal, amelyek építik az emberek személyiségét és nem mellessleg jó hatásal vannak arra környezetre, amely megszenvedte azokat az éveket, amelyek az alkohol használattal teltek – fejtette ki a szakember.

A kiállításon tárlatvezető segítségével folyamatos beszélgetés zajlik a kiállítás termein keresztül. A termek mondanivalója egymásra épülnek, bemutatva (fények, filmek, képek és egyéb installációk segítségével) a drogkarrier, a szenvedélybetegség kialakulását, különböző metszeteit. 

A szakemberek célja, hogy hiteles képet közvetítsenek a drogfogysztásról, annak bonyolult társadalmi jelentőségéről, a résztvevőkkel közösen keresni a fogyasztás egyéni, közösségi és társadalmi okait. A tárlatvezető beszél a szerhasználat következményeiről, azok hatásairól, megismerteti a látogatókkal a mértékletesség fogalmát.  

A rendhagyó tárlaton a részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, amelynek részleteiről itt tájékozódhatnak.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Hangulatjelentés a magyar-német meccs csabai szurkolóitól

A futball olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek – mondta a híres angol futballista, Gary Lineker. Sajnos ez szerda este sem volt másképp a magyar válogatott soron következő Európa-banoki csoportmérkőzésén sem.
2024. június 19. 20:35
FEL