Közepes haltermés idén - Magyarország legnépszerűbb halfajtája a ponty

2020. november 28. 13:13 | behir

Közepesnek mondható az idei haltermés – közölte az Index megkeresésére a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). Mint mondták, a termést jelentősen befolyásolják az évre jellemző időjárási anomáliák.

A járvány kitörésekor 1200 tonna halat nem tudtak exportálni, ezt a mennyiséget állami intervencióval kihelyezték a magyarországi közvizekbe. A dunántúli völgyzárógátas tavak jó része alig jutott csapadékhoz a száraz tavasz miatt, majd az augusztusi villámárvizek Somogy és Baranya megyében több száz hektáron átszakították a gátakat, így a hal is odalett – mutattak rá.

Ugyanakkor az pozitívum, hogy hosszú és meleg volt a nyár, ami a vizek tápláléktermő képességét erősítette.

 - Több hullámban is feljött a plankton, ami azért fontos, mert javítja a halhús minőségét, több lesz bennük az esszenciális aminosav, amitől még egészségesebbé válik – hangsúlyozták a szakértők.

 A halászati munkálatok tekintetében 14–15 ezer tonna piaci halat vár a MA-HAL. A halmennyiség 20–25 százalékát exportálják, 30 százalékát természetes vizekbe helyezik, és horgászzsákmányként kerül a fogyasztókhoz. A szakértők véleménye szerint a magyarok leginkább pontyot fogyasztanak, ez a legnépszerűbb halfajta itthon. Úgy gondolják karácsony előtt is a pontykészlet fog megcsappanni. 

A MA-HAL azt kéri a vásárolóktól, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a halvásárlást, hiszen a mélyhűtőben hónapokig is eláll az édesvízi hal, minőségromlás nélkül. 

 

Forrás: Index

 

 

FEL