Közel 400 mintát bíráltak az Év Kiváló Magyar Méze verseny első fordulóján

2023. november 17. 16:22 | Csiffáry Zsuzsanna

Immár 14. alkalommal rendezik meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. Idén közel 400 mintát kellett értékelnie a zsűrinek az első fordulóban Gyulán. A győztesről december 3-án, a második fordulóban döntenek a bírák.

Ezúttal is a gyulai Civilek házában tartották meg az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny előválogatóját. A zsűritagok között ott volt az ország mézkirálynője is, aki különböző mézkészítményeket kóstolt meg. Hangsúlyozta, jó lehetőség ez a méhészek számára. 

– Mézkirálynőként az a feladatom, hogy minél szélesebb körben, széles korosztálynak mutassam be a méz és méhészeti termékek sokszínűségét, egészségre gyakorolt jótékony hatásait és felhasználási lehetőségeit. Úgy gondolom, hogy ez a verseny is nagyon jó alkalom erre, hiszen itt a méhészek visszajelzést kaphatnak a  munkájukról, mivel a mézeiket értékelik, minősítik – mondta Borszéki Eszter Viktória

Az első körös zsűrizés során 398 mintát bírált a zsűri, amelyeket 7 kategória szerint bírálnak el.

– Az idei szezonban a vegyes virágmézből érkezett a legtöbb minta, míg az akácméz az előző évekhez képest jelentősen visszaesett – tudtuk meg a versenyigazgatójától. 

Árgyelán János hozzátette, hogy az Év Kiváló Magyar Méze díj presztízsnek számít a méhészek körében, amely egyfajta országos hírnévvel párosul. A nyertes a vásárlók felé az elismeréssel hirdetheti termékének minőségét. 

– Fontos a méhészek számára ez a verseny, hiszen azok, akik közvetlenül a fogyasztók felé értékesítenek, ilyen módon tudják propagálni, hogy megmérettetek és jó minőségű mézet ajánlanak ki a fogyasztóknak – nyomatékosította Árgyelán János. 

A versenyigazgató hangsúlyozta: a legmagasabb pontszámmal bíró 50-60 méz jut tovább, amelyeket laboratóriumi vizsgálatra küldenek a második fordulót megelőzően. 

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL