Közel 13 ezer hektár föld áll víz alatt, ebből mintegy 4200 hektár a vetés

2016. február 24. 15:18 | Balázs Anett

Nem kedvez az időjárás a belvízhelyzet kezelésének, a sok eső miatt a talaj a legtöbb helyen már telítődött csapadékkal. Egyelőre kétesélyes, hogy a jelenlegi helyzet milyen hatással van a mezőgazdaságra. A szakemberek szerint ugyanis, ha az esőzések után kitisztul az idő, elképzelhető, hogy a vízzel telítődött talajnak köszönhetően kiváló termést hoznak a növények. Ha azonban egy hónapnál hosszabb ideig van víz alatt a vetés, azt már a növények nem bírják ki.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén közel 13 ezer hektár föld áll víz alatt, ebből mintegy 4200 hektár a vetés. A gazdákat nem érte váratlanul a belvíz. A legnagyobb probléma azonban, hogy nincs mód a talajban felgyülemlett víz elvezetésére. Ha sokáig megmarad a belvíz, az őszi búza és repce minősége is romolhat.

Az őszi kalászosok komoly veszélyben vannak. Tehát a tartósan vízzel borított területeken várható terméskiesés. Ez jelenleg a vetésterület arányában 30 százalékosra tehető. Területenként változó mértékű a megjósolható károsodás, ugyanis az őszi kalászosok, körülbelül olyan egy hetet bírnak ki víz alatt – fogalmazott Dóczi József, földtulajdonos.Ha huzamosabb ideig megmarad a víz a szántókon, a tavaszi vetés elhúzódására is számítani lehet.

Reggel hat óra óta működnek a szivattyúk a gyulai telepen, amelyek másodpercenként két köbméter vizet képesek átemelni. Az elmúlt 24 órában összesen 42 szivattyútelep üzemelt a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén, melynek mind a 10 belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.

– Vízkormányzást és elsődlegesen szivattyúzást végzünk. Az elöntött területek tekintetében, gyakorlatilag egy stagnáló állapot van. Volt néhány száz hektárral több a felmért terület, most 12 600 hektár körüli a regisztrált terület, amit elöntöttnek tekintünk. Ennek közel fele szántó illetve vetésterület – árulta el Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, műszaki igazgató-helyettese.

A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is számítani kell csapadékra. Ez jelenleg nem, viszont a folyók vízszintjének emelkedése tovább nehezítheti a védekezésben résztevők munkáját.

További programok »

FEL