Közel 100 milliós forrást nyert Gyula az Erkel tér felújítására

2019. szeptember 13. 15:44 | Sipos Gábor

Folytatódik a gyulai belváros rehabilitációja. A több mint 10 éve elkezdett átépítések hamarosan a 100 éves cukrászda melletti Erkel téren indulnak el. A fürdőváros 96,8 millió forint pályázati forrást nyert, az erről szóló megállapodást pénteken írták alá.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert pályázati forrásból új külsőt kap a templom mögötti terület és a Petőfi tér egy része. A teret övező épületek homlokzatai mellett a közterületi részek is megújulnak majd.

Mittág Mónika, a kerület önkormányzati képviselője jelezte, hogy az Erkel tér felújítása a belváros rehabilitációjának befejezése óta húzódik, az elmúlt 10 évben nem sikerült pályázni annak felújítására.

Az elképzelések szerint az önkormányzat a munkálatokat önerő nélkül, pusztán a pályázati forrásból finanszírozza, ezzel párhuzamosan számítanak az esetleges építőanyag drágulásokra is – emelte ki Gyula polgármestere.

– Az Erkel téren megújul a sétányok rendszere, új burkolatú sétányokat építünk és az Erkel szobor visszakapja azt az eredeti, 1896-os kerítést, amely a várfürdőben az Erkel-fal körül látható, emellett megújul a 100 éves cukrászda terasza is. A projekre közel 97 millió forintot nyertünk – közölte dr. Görgényi Ernő.

A pályázatban befejezési határidőként a 2020 december 31-e szerepel, de szeretnék sokkal hamarabb átadni az átalakult Erkel teret a városlakóknak.

Gyula

Gyulán is létesült okos zebra a gyalogosok védelme érdekében

Újabb okos zebrával bővült Békés megye – Ezúttal Gyula központjában, a nagy forgalmú Béke sugárúton létesült egy kivilágított gyalogosátkelőhely. A kezdeményezéshez korábban Orosháza és Békéscsaba is csatlakozott. A Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatának elsődleges célja a közlekedésbiztonság, azon belül pedig a gyalogosok védelme.
2020. május 26. 06:56
FEL