Kötőhártya gyulladás a fürdőben- még zajlanak a hatósági vizsgálatok

2016. szeptember 2. 12:40 | Horváth Szabolcs

Augusztus 19-e környékén sokan látogatták meg a békéscsabai Árpád fürdőt, néhányan ezek után saját magukon kötőhártya gyulladásra utaló jeleket vettek észre és a szemészeti szakrendelést kerestél fel problémájukkal. A betegek kezelését elkezdte a csabai kórház. A fürdő vezetősége az ominózus esetek után azonnal megkezdte az intézkedést és értesítette a járási tiszti főorvost. Az eredmények kiértékelését még végzi az ÁNTSZ. 

Értesülvén az esetekről azonnal tájékoztatást kértünk a kórház szemészeti osztályától és a járási tiszti főorvostól is - tudtuk meg Zsadon Endrétől. A hatóságok vizsgálatai folyamatban vannak, az eddigi eredmények járványra utaló kórokozót nem igazoltak.  A békéscsabai Árpád fürdő igazgatója elmondta, ennek mentén lokalizálták a megbetegedések időpontját, jelesül az augusztus 19. és 31. közötti időszakot. Ezen idő alatt 28 766 vendég látogatta a fürdőt.

- Ekkortájt jelentették a legtöbb esetet. Az intézményünk házirendjében is benne van, hogy fertőző betegséggel tilos a fürdő látogatása, de sajnos arra nincsen kapacitásunk és lehetőségünk, hogy minden vendégünket megvizsgáljuk a belépéskor - hangsúlyozta Zsadon Endre.

Azonnal meghozták a szükséges intézkedéseket a hatóságokkal egyeztetve, a Békéscsabai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya több alkalommal helyszíni ellenőrzést is tartott. Napjában többször fertőtlenítik a fürdőt, a szokásostól eltérően lényegesen erősebb klórtartalmú szereket is használnak, de sajnos azt nem tudják megakadályozni, hogy a vendégek ne terjesszék egymást között a kötőhártya-gyulladást vagy egyéb betegségeket. Indokolt a felelősségteljes magatartás a látogatók részéről. Az orvosokkal, az érintett hatóságokkal folyamatosan együttműködik a fürdő.

Zsadon Endre hozzátette nagyon sajnálják a történteket, a megbetegedett vendégeinknek mielőbbi gyógyulást kívánnak.

A fürdő után pedig az egyik hölgyhöz látogattunk el aki szintén a strandon járt és elkapta ezt a makacs szemfertőzéses kötőhártya jellegű betegséget.

- Amikor én bementem a kórházban meglátott engem a doktornő, rám nézett és kérdezte hogy: Te is voltál szaunába? Ennyi. És akkor kérdeztem, hogy mert? Mert, hogy én akkor voltam a 30-ik, aki békéscsabai. De nekem tegnap írtak Svájcból is már. Hogy ott kezeltetik magukat mert voltak a csabai fürdőben- nyilatkozta Zentai Szilvia.

A hölgy hozzátette a legnagyobb gondot számára az okozza, hogy az orvosok nem tudják pontosan meghatározni mi is ez a betegség és hogyan terjed. Szerinte ez már több hete jelen van a fürdőben, először egy ismerőse kapta el. Ha megérkeznek a víz minőség és a fürdővel kapcsolatos teljes körű vizsgálatok eredményei azokról itt a 7. TV-n is beszámolunk majd.   

FEL