Koszta Rozó emlékkiállítás a Csabagyöngyében

2015. október 26. 15:01 | Horváth Szabolcs

Koszta Rozália emlékkiállítás nyílt meg Békéscsabán a Csabagyöngye Kultúrális Központban amely egészen november végéig megtekinthető lesz. A művésznő azon 60-as évekbeli portréi alkotják a tárlat nagy részét, melyekből nyomon követhetjük, miként alakult át és lett sajátságos Koszta Rozó festészete.

 

Koszta Rozália emlékkiállítás nyílt meg a Csabagyöngye Kultúrális Központban, a Békéstáji Művészeti Társaság rendezésében. A művésznő azon 60-as évekbeli portréi alkotják a tárlat nagy részét, melyekből nyomon követhetjük, miként alakult át és lett sajátságos Koszta Rozó festészete.

A kiállításon Lonovics László köszöntötte a vendégeket, akik bepillanthattak, dinamikus mozgalmas portréiba és a későbbi munkássága során alkotott, letisztult kevés eszközt használó stílusába. A négy évszak képei amelyeket a közeli hozzátartozói ihlettek szintén a Csabagyöngyébe kerültek erre a néhány hétre. A tavasz egy gyümölcsöt tartó hölgy az egykori szerelme Dávid a tél, a nyár az ő maga, az ősz pedig az édesapját jeleníti meg.

- lletve az 1985-ös műrepülő világbajnokság -ami akkor volt először a városban – ,kapcsán festette meg a léghajókat, emlékszem én is ott voltam mellette több festő barátom társaságában - emlékszik vissza dr. Cs. Tóth János művészeti író, aki megnyitotta a rendezvényt. Koszta Rozó egész életében járta a világot gyűjtötte az élményeket, Szentpéterváron tanult hat éven át de volt Velencében és még rengeteg helyre jutott el. Mindenhonnan hozott magával valamit, ami táplálta a festészetét.

A mostani tárlat azért számít kuriózumnak, mert ezeket a képeket nagyon nehéz összeszedni. Még a megyében találhatóak műalkotásai, de az öröksége külföldre került távoli rokonokhoz, mert neki nem születtek gyerekei. A képeit nem szórta nem herdálta el hanem azt mondta, igenis fizessenek a képeiért mert azt jobban szereti az ember amiért fizetett – mondta mosolyogva dr. Cs. Tóth János. Koszta Rozó központi figura volt a kulturális életben aki neves politikusokról, ügyvédekről egyetemi docensekről is festett portrékat.  

FEL