Kossuth sétabotja és Damjanich díszkardja Gyulán

2016. szeptember 26. 17:07 | Balázs Anett

Letétetett - bevégeztetett címmel egyedülálló kiállítás nyílik október 7-én a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. Az Aradról érkezett tárlat az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc legnagyobb alakjaihoz köthető személyes tárgyakat vonultatja fel, a hagyományostól eltérő módon.

Kossuth Lajos egyik személyes holmija is azok között a relikviák között szerepel, melyek az Aradi Ereklyemúzeumból érkeztek a Gyulai Almásy-kastélyba. A 1800-as évekből származó sétapálca elsőre megtévesztő lehet.
– Sétapálcának néz ki, a színezéke fa utánzat, de a súlyából rá lehet jönni, hogy ez tiszta fém és valójában ez egy fegyver – árulta el Cseresznyés Jánostól, az Erkel Ferenc Múzeum történészétől.

A különleges tárgyak gyűjteményének ilyen mértékű bemutatása mindössze harmadik alkalommal történik meg Magyarországon, Békés megyében pedig először lesz látható a speciális fény és hangeffekteket is felhasználó tárlat.

- Ezekkel az ereklyékkel, ezekkel a felbecsülhetetlen értékű tárgyakkal, interaktivitást nem tudunk biztosítani, mégis a fiatalok, a gyerekek és azt gondolom idősebbek számára is érdekes lesz az utolsó terem, négy teremből álló kiállításról van szó, hiszen ott egy picit a látványra és az érzelmekre hatva igyekszünk felidézni október 6-ának reggelét, amikor a vesztőhelyre vitték a tábornokokat – tudtuk meg Fábián Tamástól, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetőjétől.

A kiállítás darabjait Cseresznyés János történész, különös gonddal, kizárólag kesztyűben, egyesével kicsomagolva mutatta meg kameránknak. A 60 darabból álló tárlat nagy része a 48-49-es honvéd sereg fegyvereiből, és a katonák személyes tárgyaiból áll. Igazi kuriózum Damjanich János elefántcsont markolatú díszkardja, valamint az a mankó, melynek segítségével a 48-as mártír, törött lábbal a bitófához ballagott.

– Egészen különleges a kiállítás, mert nem csak hadtörténeti vonalat tudunk bemutatni, hanem egy egészen kierjedt kiállítás lesz 1848-tól kezdődően egészen az aradi várban bebörtönzött honvédek sorsát is tárgyalni fogja ez a kiállítás – fogalmazott a történész.

A tárlatot október 7-én nyitják meg, és egészen jövő év március 19-ig lesz látogatható a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

FEL