Korszerű ellátás cukorbeteg gyerekeknek

2020. január 19. 13:33 | behir

A kormány célja, hogy a legkorszerűbb ellátásban részesüljenek az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy szombati budapesti rendezvényen.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy szombati rendezvényen beszélt a témáról a Semmelweis Egyetemen. Az eseményen elhangzott, hogy két olyan eszköz támogatása is emelkedik, amelyek az 1-es típusú diabétesszel élőket segítik. A jövőbeni tervek között szerepel az a változtatás is, hogy a cukorbetegséggel élő gyermekeket nevelő szülők indokolt esetben az otthongondozási díjat és az ápolási díjat is igénybe vehetik.

Az eszköztámogatásra  a kormány 1,7 milliárd forintot biztosít. Január 1-től az inzulinpumpához és a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzorhoz a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos támogatással lehet hozzájutni.

Novák Katalin elmondta, hogy szeretnék, ha minden közoktatási intézményben lehetőség lenne a szülő segítsége nélkül is ellátni az 1-es típusú diabéteszes gyereket, és tervezik megteremteni annak a feltételeit, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyerekek is részt vehessenek a közétkeztetésben diétájuk megtartása mellett.

Az államtitkár kiemelte, hogy azokat a civil szervezeteket, amelyek az 1-es típusú diabétesszel élők érdekében tevékenykednek, évről-évre 100 millió forintos pályázati forrással kívánják támogatni. A gyermekdiabétesz-centrumok fejlesztésére 500 millió forintot különített el a kormány. Novák Katalin hozzátette, azon munkakörök felülvizsgálatát is tervezik, amelyek jelenleg - a legkorszerűbb segédeszközöket használata híján - nem tölthetők be 1-es típusú diabétesszel.

Magyarországon nagyjából négyezer gyerek él 1-es típusú cukorbetegséggel.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL