Körös part és szépirodalom - a stégszínpadon az Irodalmi Estek

2016. július 6. 12:15 | Horváth Szabolcs

Idén sincs nyári szünet a Békéscsabai Irodalmi Esteknél. A városháza díszterméből a nyári hónapokra a rendezvénysorozat leköltözött a Csabagyöngye Stégszínpadára, ahol kellemes folyó parti zöldövezetben élvezhették az irodalom kedvelők a színészek által felolvasott klasszikus és kortárs műalkotásokat.  

Több mint tíz éve álmodta meg Frankó Attila a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke az irodalmi esteket. A legfőbb cél az volt, hogy a régi irodalmi kávéházak hangulatát vissza hozza a nagy közönség elé, akik minden hónap első keddi napján ízelítőt kaphatnak egy-egy olyan válogatásból, ami egyaránt tartalmaz kortárs írásokat, verseket, novellákat és persze az elmaradhatatlan klasszikusokat, mint például kedden Örkény István műalkotásait. Ez alatt a hosszú idő alatt több mint 100 helyi, Békés megyei író, költő, népművész és zenész kapott bemutatkozási lehetőséget az estek alkalmával. 

Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója a rendezvényen beszélt a teátrum következő évadáról, arról, hogy milyen vonalat akar erősíteni a gárda, mi is az évad valódi eszmeisége és milyen stílusú műalkotások elevenednek meg majd a jókai színpadán. A gyereknek és felnőtteknek szánt darabok között sok olyan szerepel, ami minden korosztályt érdekelhet és megérinthet. A jelszó jövőre is a katarzis. Seregi Zoltán szerint ennek az élménynek az elérése kell, hogy a legfőbb célja legyen a jókai színház egész stábjának. A Szarvasi Viziszínpadon persze idén is folyamatosan mennek az előadások mint például holnap a Rokodál Zenekar koncertje vagy az esti órákban Forgách Andrástól a "Legyetek jók ha tudtok!" 

Az este hátra lévő részében a színművészek Presits Tamás és Tomanek Gábor olvastak fel az aranyérdemkeresztes Sziki Károly színművész alkotásaiból, aki élete során 10 könyvet írt, és folyamatosan filmeket forgat. Fő területe az elszakított területek és az emigrációs magyarság életének dokumentálása. Munkája elismeréséül megkapta az Aranyérdemkeresztes színművész címet, valamint a lovagi és vitézi címet is. Szeleczky Zita halálának 10. évfordulójára Wass Albert és Szeleczky Zita levelezése alapján színpadi művet írt. A csángók magyar nyelvű oktatásának kiterjesztésén dolgozik. 1985 óta járja műsoraival az amerikai és kanadai, illetve magyar közösségeket. A mostani lesz a 25-ik amerikai útja. A vele készített interjú során azt is ecsetelte mekkora problémának látja, hogy a magyar emberek egyszerűen nem ismerik történelmüket, ami elmondása szerint nem saját maguknak köszönhető. Beszélt többek közt a migrációs válságról és arról, hogy szerinte az Európába betelepült és betelepülni készülő bevándorlóknak milyen szerep juthat később az öreg kontinensen. Elmondása szerint minden eddiginél fontosabb a magyarság tudat és a magyarság érzés megerősítése, amihez már most nagyban hozzá járult a futball EB-n való szereplésünk. 

Augusztusban két irodalmi est lesz egymás után augusztus 2-án Balázs Pali lesz a vendég.  Amiről eddig nem beszéltem című könyve kerül majd a közönség elé. Augusztus 9-én Bódi Guszti, Sztori című könyvét mutatják be, a nyári helyszínen a Csabagyöngye stégszínpadán. 

         

FEL